mandľový koláč so šľahačkou
mandľový koláč so šľahačkou
mandľový koláč so šľahačkou
Mandľový koláč s plnkou zo šľahačky je ľahkým letným dezertom, ktorý máte raz dva hotový zo surovín, ktoré máme asi všetci doma. Najlepšie chutí dobre vychladený a podávaný s čerstvým ovocím. Poďte si pozrieť tento recept a keď si tento koláč podľa neho upečiete, napíšte mi, ako vám chutil. Mandľový koláč so šľahačkovou plnkou od Sisters Bakery Ingrediencie: Cesto:...

Mandľový koláč s plnkou zo šľahačky je ľahkým letným dezertom, ktorý máte raz dva hotový zo surovín, ktoré máme asi všetci doma. Najlepšie chutí dobre vychladený a podávaný s čerstvým ovocím. Poďte si pozrieť tento recept a keď si tento koláč podľa neho upečiete, napíšte mi, ako vám chutil.

Mandľový koláč so šľahačkovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 125 g hladkej múky
  • 100 g mäkkého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 5 žĺtkov
  • Štipka soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na meringue:

  • 5 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • Asi 80 g mandľových lupienkov

 

Na plnku:

  • 250 ml šľahačky s vysokým obsahom tuku (ideálne aspoň 36%)

 

Ako na to?

Začneme tým, že do misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, štipku soli a spolu ich vyšľaháme ručným šľahačom do krémova. Po jednom potom do tejto zmesi pridávame žĺtky a bielky si odložíme bokom na neskôr. Keď sú žĺtky zašľahané, pridáme mlieko (ideálne vlažné alebo teplé, aby sa žĺtkovo-maslová zmes nezrazila) a zmes premiešame.

V ďalšom kroku na krémovú zmes preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom a zamiešame ich. Hladké husté cesto dáme na menší plech vystlaný papierom na pečenie (ja som použila plech s rozmermi 25×35 cm) a uhladíme povrch.

Teraz začneme šľahať bielky. Keď sa po krátkej chvíli začnú meniť na priesvitnú penu, pridáme asi tretinu kryštálového cukru a šľaháme ďalej. Asi po 1-2 minútach pridáme druhú tretinu cukru a pokračujeme v šľahaní a poslednú tretinu cukru prisypeme, keď nám bielkový sneh začína tuhnúť. Došľaháme do tuhej špičky a potom bielkový sneh natrieme rovnomerne na koláčové cesto a uhladíme povrch.

Na sneh ešte nasypeme mandľové lupienky a koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 150 stupňov na 30 minút.

Dokončenie koláča

Po uplynutí tohto času rúru vypneme a koláč v nej necháme ešte asi 15-20 minút dôjsť. Ak sa počas pečenia koláč na niektorých miestach vyduje, poprepichujeme ho špajlou alebou vidličkou.

Upečený mandľový koláč necháme vychladnúť. Potom ho ostrým nožom rozrežeme na dve rovnaké podlhovasté časti a zarovnáme im okraje.

No a napokon vyšľaháme šľahačku. Ak máme šľahačku s vysokým obsahom tuku, nemusíme pridávať stužovač šľahačky. Rovnako netreba cukor, lebo koláč je sám o sebe dostatočne sladký.

Do tuha vyšľahanú šľahačku nanesieme na prvý plát cesta, na mandľami posypanú vrstvu, zarovnáme povrch a prikryjeme ju druhou časťou cesta. Mandľový koláč so šľahačkovou plnkou ešte uhladíme po bokoch a dáme ho do chladničky. Podávame ho dobre vychladený, nakrájaný na hrubšie plátky a môžeme ho dozdobiť čerstvým ovocím. Nám veľmi chutil s černicami 😊.

Letné dezerty

Aj keď je v lete  okolo nás dostatok nepečených dezertov a maškŕt ako zmrzlina či ovocie, ja sa nebránim občas ani pečenému :-). A nebránim sa ani pečeniu. Lebo veď existujú jednoduché a rýchle recepty, pri ktorých čovek dlho nepobudne. Ja som si “prelistovala” moju stránku a vybrala som pre vás k dnešnému receptu na chutný manľový koláč so šľahačkovou plnkou ešte aj ďalšie námety. Poďte si ich popozerať a ak sa vám niečo zapáči, recept si môžete stiahnuť a uložiť na neskôr.

Jogurtový hrnčekový koláč s ovocím

Jablkové taštičky z jednoduchého lístkového cesta

Krupicový krémeš – krémešovník

Obrátený broskyňový koláč, veľmi šťavnatý

Šťavnatý čučriedkový koláč s ricottou

Leave a Reply