hrnčekový koláč
hrnčekový koláč
hrnčekový koláč
Na tento jogurtový hrnčekový koláč mám pekné spomienky. Jedli sme ho s rodinou a kámošmi na krásnej horskej chate. Áno, atmosféra chaty mu určite pridala na šarme, ale rovnako dobrý bol, aj keď som ho nedávno napiekla doma. Nielenže je veľmi dobrý (zjedol sa do posledného kúska), je aj veľmi rýchly a jednoduchý. Je to...

Na tento jogurtový hrnčekový koláč mám pekné spomienky. Jedli sme ho s rodinou a kámošmi na krásnej horskej chate. Áno, atmosféra chaty mu určite pridala na šarme, ale rovnako dobrý bol, aj keď som ho nedávno napiekla doma. Nielenže je veľmi dobrý (zjedol sa do posledného kúska), je aj veľmi rýchly a jednoduchý. Je to jeden z tých koláčov, ktorý upečiete kedykoľvek vás pochytí spontánna chuť na sladké ku kávičke :-).

Jogurtový hrnčekový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • rovnako 2 hrnčeky drobného ovocia (čučoriedky, ríbezle, maliny, černice…)
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček bieleho jogurtu
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilkového cukru alebo vanilkového extraktu
  • Práškový cukor na posypanie

 

 

Ako na to?

Poviem vám, ako to celé bolo. Bola som svedkom ako tento hrnčekový koláč jedna kuchárka na chate Stoa Alm v Dolnom Rakúsku pripravila a upiekla doslova za pár minút. My sme boli hostia, po večeri sa nám zažiadalo sladké a ona, že o chvíľu to bude. Ešte teplý nám ho naservírovala, bohato posypala práškovým cukrom a mne nebolo viac treba ku šťastiu.

Samozrejme, že som si vypýtala recept a rovno sa s vami oň podelím. Tento hrnčekový koláč je super jednoduchý, nepotrebujete ani váhu, ani mixér, stačí jedna misa a varecha a pár surovín, ktoré určite máme všetci doma.

Do misky rozbijeme dve celé vajíčka, pridáme k nim kryštálový cukor a varechou alebo metličkou vyšľaháme do krémova. Ďalej pridáme olej, vanilku alebo vanilkový extrakt, zmes premiešame a ešte pridáme biely jogurt. Všetky tieto „mokré“ prísady premiešame do hladka a napokon na ne preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom.

Teraz už len zľahka metličkou alebo gumenou varechou zamiešame (dávame pozor, aby sme nepremiešali, inak bude koláč „gumený“). Napokon vmiešame ovocie (ak dávame mrazené, to necháme najprv trochu rozmraziť a odkvapkať). Vylejeme do menšej formy vystlanej papierom na pečenie (ja som použila formu s rozmermi 20×20 cm) a dáme piecť.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút. Po dopečení hrnčekový koláč nakrájame, posypeme cukrom a podávame.

Ovocné koláče raz dva hotové

Sypaný jablkový koláč

Obrátený broskyňový koláč

Šťavnatý čučoriedkový koláč s ricottou

Jablkový koláč z jednej misy

Jednoduchý štrúdľový koláč s marhuľami

Citrónový koláč na plech

Marhuľové muffiny

Ovocné koláče z tvarohového cesta

Leave a Reply