Ak nás sledujete na Instagrame, určite ste zaregistrovali viacero príspevkov prezentujúcich tradičný trdelník. Recept sme cibrili a cibrili, testovali a skúšali, kým sme si neboli isté, že je bezchybný a funguje. Je pôvodný, zo Skalice a tento trdelník chutí tak, ako kedysi tie poctivé trdelníky, čo ste si občas mohli kúpiť v stánku. Nie ako tie lacné napodobeniny, s ktorými sa, žiaľ, stretávame častejšie a častejšie na trhoch a jarmokoch. Aj tu platí, že ak dodržíme recept, nešetríme na surovinách, tak výsledok bude stáť za to. Tak sa do toho pusťme.
Tradičný skalický trdelník od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 4 žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 125 ml oleja (repkového, slnečnicového)
- 250 ml vlažného mlieka
- 10 g čerstvých kvasníc
- 10 g masla
- 1/2 ČL soli
- asi pol deci rumu
- 1 ČL citrónovej kôry
- štipka nastrúhaného muškátového orecha
- 1-2 bielky na potretie
- asi 2 hrste nasekaných vlašských orechov na obaľovanie
- práškový cukor na posypanie
Ako na to:
- Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku spolu s lyžicou cukru. Rozmiešame a necháme asi 10 minút pri izbovej teplote nakysnúť.
- Práškový cukor rozmiešame do krémova so žĺtkami.
- Preosiatu múku, zvyšok cukru, soľ, citrónovú kôru, muškátový orech premiešame, pridáme kvások, olej, maslo, rum a necháme v mixéri hnetačom miesiť na pomalej rýchlosti asi 15 minút.
- Dobre vymiesené cesto necháme asi pol hodinu-hodinu pri izbovej teplote kysnúť (prikryté potravinárskou fóliou).
- Medzitým si môžeme pripraviť formy na pečenie (dajú sa aj kúpiť v domácich potrebách). Z tvrdšieho výkresu si urobíme valec s priemerom asi 5 cm a dĺžkou asi 25 cm. Zlepíme šev a celý valec obalíme alobalom. Na oboch krajoch spravíme z alobalu lem o šírke asi 1,5 cm, aby sa na tieto okraje dal valec položiť bez toho, aby sa cesto dotýkalo podložky. (predstavte si ako keby cievku po niti)
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti, každú z nich vyšúľame na asi meter dlhý pás a ten namotávame na pripravené valce (alebo na formu z obchodu). Trdelník necháme na valcoch asi 20 minút podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
- Trdelník pred pečením potrieme bielkom a vygúľame ho v posekaných orechoch tak, aby bohato pokrývali celý povrch.
- Pečieme asi 20 minút, kým sa trdelník zafarbí do zlatohneda.
- Po dopečení ho ešte poprášime práškovým cukrom.
- Z tejto dávky nám vyšli 4 ks tradičných trdelníkov.
Ešte pripájame zopár ďalších receptov s peknou tradíciou:
Pečené buchty so slivkovým lekvárom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.