Keď to na Vianoce niekedy preženieme s pečením, stáva sa, že nám potom ostane kopec obschnutých koláčikov, ktoré už nikto nechce jesť. A vtedy padne vhod recept ako tento marhuľový cheesecake z vianočných ostatkov. Použili sme doň obschnuté medovníčky, načaté a nedojedené sušienky a napokon aj marhule z mrazničky, ktoré už bolo treba buď zjesť alebo vyhodiť. A nakoniec z toho vyšiel krásny a chutný zrecyklovaný koláčik, marhuľový cheesecake.
Marhuľový cheesecake z vianočných ostatkov od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na keksový základ:
- 125 g rozdrvených maslových keksov
- 125 g rozdrvených medovníkov alebo perníkov
- 100 g roztopeného masla
Na plnku:
- 500 g krémového tvarohu
- 300 g čerstvého syra (napr. Philadelphia)
- 150 g kryštálového cukru
- Kôra a šťava z polovice citróna
- 3 vajcia
- 30 ml šľahačky
Na marhuľovú vrstvu:
- 500 g marhuľovej zmesi (získame ju z roztopených mrazených alebo zo zaváraných marhúľ, viď nižšie prípravu)
- 100 g kryštálového cukru
- 5-6 plátkov želatíny
Ako na to?
- Suché medovníky a keksíky rozdrvíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom na múčku. Zmiešame ju s roztopeným maslom a natlačíme ju na dno menšieho plechu (rozmer 25×35 cm).
- Na tvarohovú zmes vymiešame tvaroh, čerstvý syr a cukor do krémova, pridáme citrónovú kôru a šťavu a po jednom vmiešavame vajcia. Napokon primiešame šľahačku.
- Tvarohovú zmes nalejeme na keksíkové dno a dáme piecť do rúry na 160 stupňov (ideálne v parnom režime, ak nemáme, tak dáme na dno rúry ohňovzdornú misu s vodou). Pečieme 40 minút (ak pečieme s misou a vodou, tak trochu dlhšie). Upečený cheesecake necháme vychladnúť.
- Na marhuľovú vrstvu necháme stiecť zavárané marhule a prepasírujeme ich cez sito. Ak používame mrazené marhule, najprv ich roztopíme a potom ich prepasírujeme cez sito. Zvnikne nám hustejšia tekutina, ktorú premiešame so 100 g cukru a zahrejeme ju.
- Do misky so studenou vodou ponoríme plátky želatíny a necháme ich v nej zmäknúť (asi 5-10 minút). Želatínu potom vyžmýkame, dáme ju do odstavenej zahriatej marhuľovej zmesi a miešame, kým sa želatína rozpustí. Necháme úplne vychladnúť. Chladnutím začne zmes hustnúť. Vtedy ju nalejeme na povrch koláča (odporúčame použiť hranatú formu na torty, resp.si vyrobiť z alobalu ohraničenie koláča, aby ovocná zmes nevytiekla) a necháme ju v chladničke stuhnúť. Bude to trvať pár hodín.
- Hotový marhuľový cheesecake potom nakrájame na kocky, alebo povykrajujeme mini tortičky, ozdobíme ich šľahačkou a prípadne kúskom perníka.
Cheesecake – môže byť?
Ak môže, tak dobre, máme ich veľa na našej stránke. A dovolíme si tvrdiť, že celkom kreatívnych. Určite sa vám nezunujú a neobjete sa ich, lebo sme ich navymýšľali v rôznej podobe, ovocné aj neovocné. A všetky veľmi dobré, veď aha:
Kokosový cheesecake s marakujou
Karamelový cheesecake s lieskovcami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.