banánové šišky
banánové šišky
banánové šišky
banánové šišky
Šišky chutia po celý rok, najlepšie však v zime. Ideálne po dobrej lyžovačke, pri krbe, v teplej chalupe. Takto som ja pripravila môj najnovší recept – banánové šišky. Spontánne, na chalupe, vo chvíli, keď sme na šišky dostali chuť. Banány sa do kysntého cesta vždy dobre hodia, dodajú mu prirodzenú sladkosť aj bez cukru a...

Šišky chutia po celý rok, najlepšie však v zime. Ideálne po dobrej lyžovačke, pri krbe, v teplej chalupe. Takto som ja pripravila môj najnovší recept – banánové šišky. Spontánne, na chalupe, vo chvíli, keď sme na šišky dostali chuť. Banány sa do kysntého cesta vždy dobre hodia, dodajú mu prirodzenú sladkosť aj bez cukru a pekne ho zvláčnia. Poďme na to:

Banánové šišky s banánovou bielkovou penou

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 2 prezreté menšie banány
  • 20 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky
  • štipka soli

Na banánovú penu:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 3 bielky
  • 1 menší prezretý banán (alebo polka väčšieho)
  • 1 ČL mletej škorice

 

Ako na to:

  • Do teplého mlieka rozmixujeme banány a rozdrobíme čerstvé droždie. Dobre premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 15-20 minút, kým nevzíde kvások.
  • Do väčšej misy dáme múku (odporúčam, aby nebola studená), pridáme soľ, žĺtky a pripravený banánový kvások.
  • Z prísad vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí. Lepšie je, keď je cesto mäkkšie, ako prituhé, v prípade potreby preto môžeme pridať ešte za lyžicu-dve mlieka.
  • Cesto prikryjeme a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu. Potom ho vyvaľkáme (alebo dlaňami stlačíme) asi na hrúbku 1 cm a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrajujeme šišky. Tie necháme ešte podkysnúť na pomúčenej utierke (prikryté, aby nepbschli).
  • Do kastróla dáme dostatok oleja, prípadne kombináciu oleja a bravčovej masti a tuk rozohrejeme na teplotu 150 stupňov (príliš horúci tuk by šišky na povrchu rýchlo spálil a vo vnútri by ostali neprepečené).
  • Šišky pred smažením trochu natiahneme, aby im v strede ostala priehlbinka. Do oleja ich kladieme tou priehlbinou nadol a po minúte-dvoch ich obrátime a dosmažíme aj z druhej strany. Necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
  • Na penu dáme do menšieho kastrólika cukor a vodu a privedieme ich do varu. Necháme ich variť, kým nedosiahnu teplotu 120 stupňov, resp. dovtedy, kým celá zmes nezhustne na sirupovú konzistenciu a na povrchu sa nerobia husté väčšie bubliny.
  • V osobitnej miske začneme šľahať bielky s rozmixovaným banánom a trochou škorice.  Keď sú vyšľahané do stredne tuha, prestaneme šľahať a počkáme, kým máme cukrový rozvar pripravený. Ten potom za stáleho šľahania cícerkom vlievame do šľahaných bielkov a pokračujeme v šľahaní, kým nám celá pena krásne nenarastie a nevychladne.
  • Banánové šišky podávame ešte teplé, ozdobené banánovou penou, prípadne pocukrované práškovým cukrom.

Šišky – múdre rady a ďalšie recepty

Na záver len pripomínam, že šišky sú dobrá vec a netreba sa ich báť. Aby ste mali istotu, že sa vám podaria, odporúčam vám môj príspevok Dokonalé šišky, v ktorom nájdete 10 múdrých rád, ako na to, aby sa vám šišky určite podarili.

A keď budete hľadať nejaké ďalšie šiškové recepty, stačí si do lupy na mojej stránke napísať slovo ŠIŠKY a môžete si vyberať. Od klasických, cez kreatívne tvarované dobroty až po netradičné recepty tu nájdete viac šiškových receptov, než by ste na prstoch dvoch rúk spočítali.

No a aby som nezabudla, ďalšie fašiangové dobroty, ktoré ste možno doteraz nepoznali, ale vaše babky určite áno, nájdete aj v mojej druhej knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Knihu si môžete hneď teraz objednať na mojej stránke.

Leave a Reply