Šišky chutia po celý rok, najlepšie však v zime. Ideálne po dobrej lyžovačke, pri krbe, v teplej chalupe. Takto som ja pripravila môj najnovší recept – banánové šišky. Spontánne, na chalupe, vo chvíli, keď sme na šišky dostali chuť. Banány sa do kysntého cesta vždy dobre hodia, dodajú mu prirodzenú sladkosť aj bez cukru a pekne ho zvláčnia. Poďme na to:
Banánové šišky s banánovou bielkovou penou
Ingrediencie:
- 500 g hladkej alebo polohrubej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 2 prezreté menšie banány
- 20 g čerstvého droždia
- 3 žĺtky
- štipka soli
Na banánovú penu:
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 3 bielky
- 1 menší prezretý banán (alebo polka väčšieho)
- 1 ČL mletej škorice
Ako na to:
- Do teplého mlieka rozmixujeme banány a rozdrobíme čerstvé droždie. Dobre premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 15-20 minút, kým nevzíde kvások.
- Do väčšej misy dáme múku (odporúčam, aby nebola studená), pridáme soľ, žĺtky a pripravený banánový kvások.
- Z prísad vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí. Lepšie je, keď je cesto mäkkšie, ako prituhé, v prípade potreby preto môžeme pridať ešte za lyžicu-dve mlieka.
- Cesto prikryjeme a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu. Potom ho vyvaľkáme (alebo dlaňami stlačíme) asi na hrúbku 1 cm a pomocou vykrajovačky alebo pohára vykrajujeme šišky. Tie necháme ešte podkysnúť na pomúčenej utierke (prikryté, aby nepbschli).
- Do kastróla dáme dostatok oleja, prípadne kombináciu oleja a bravčovej masti a tuk rozohrejeme na teplotu 150 stupňov (príliš horúci tuk by šišky na povrchu rýchlo spálil a vo vnútri by ostali neprepečené).
- Šišky pred smažením trochu natiahneme, aby im v strede ostala priehlbinka. Do oleja ich kladieme tou priehlbinou nadol a po minúte-dvoch ich obrátime a dosmažíme aj z druhej strany. Necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
- Na penu dáme do menšieho kastrólika cukor a vodu a privedieme ich do varu. Necháme ich variť, kým nedosiahnu teplotu 120 stupňov, resp. dovtedy, kým celá zmes nezhustne na sirupovú konzistenciu a na povrchu sa nerobia husté väčšie bubliny.
- V osobitnej miske začneme šľahať bielky s rozmixovaným banánom a trochou škorice. Keď sú vyšľahané do stredne tuha, prestaneme šľahať a počkáme, kým máme cukrový rozvar pripravený. Ten potom za stáleho šľahania cícerkom vlievame do šľahaných bielkov a pokračujeme v šľahaní, kým nám celá pena krásne nenarastie a nevychladne.
- Banánové šišky podávame ešte teplé, ozdobené banánovou penou, prípadne pocukrované práškovým cukrom.
Šišky – múdre rady a ďalšie recepty
Na záver len pripomínam, že šišky sú dobrá vec a netreba sa ich báť. Aby ste mali istotu, že sa vám podaria, odporúčam vám môj príspevok Dokonalé šišky, v ktorom nájdete 10 múdrých rád, ako na to, aby sa vám šišky určite podarili.
A keď budete hľadať nejaké ďalšie šiškové recepty, stačí si do lupy na mojej stránke napísať slovo ŠIŠKY a môžete si vyberať. Od klasických, cez kreatívne tvarované dobroty až po netradičné recepty tu nájdete viac šiškových receptov, než by ste na prstoch dvoch rúk spočítali.
No a aby som nezabudla, ďalšie fašiangové dobroty, ktoré ste možno doteraz nepoznali, ale vaše babky určite áno, nájdete aj v mojej druhej knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Knihu si môžete hneď teraz objednať na mojej stránke.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.