svadobné koláčiky
svadobné koláčiky
Svadobné koláčiky nesmú chýbať na žiadnej dobrej svadbe. Pôvodom z Moravy sa už v minulosti rozšírili aj na Slovensko alebo do regiónov Čiech. Dobré, poctivé kysnuté koláčiky malej veľkosti, plnené rôznymi plnkami – od orechovej, cez makovú až po tvarohovú. A dochutené ovocím. To najlepšie sa skombinovalo, aby poslúžilo ako fajnové pohostenie pre svadobných hostí....

Svadobné koláčiky nesmú chýbať na žiadnej dobrej svadbe. Pôvodom z Moravy sa už v minulosti rozšírili aj na Slovensko alebo do regiónov Čiech. Dobré, poctivé kysnuté koláčiky malej veľkosti, plnené rôznymi plnkami – od orechovej, cez makovú až po tvarohovú. A dochutené ovocím. To najlepšie sa skombinovalo, aby poslúžilo ako fajnové pohostenie pre svadobných hostí. Nevesta pri ich pečení nesmela byť, inak by vraj mala nešťastie v manželstve a neposlušné deti :-). Svadba – nesvadba, ja si myslim, že tieto svadobné koláčiky si môžeme upiecť pokojne cez víkend, len tak. Lebo máme radi dobré kysnuté koláče 🙂

Svadobné koláčiky s tvarohom a ovocím od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka (alebo 200 g mlieka a 50 g smotany na šľahanie)
  • 50 g bravčového tuku (alebo masla)
  • 20 g čerstvého droždia (alebo pol kocky)
  • 2 žĺtky
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

 

Na plnku:

  • 250 g tvarohu (hrudkového)
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 PL vanilkového pudingu alebo maizeny
  • Drobné ovocie (môže byť aj mrazené alebo zavárané, ja som použila černice)
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme 1 lyžicu z odmeraného množstva cukru. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme pri izbovej teplote postáť asi štvrťhodinu, kým nezačne kvások na povrchu bublinkovať.

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vanilkový a kryštálový cukor, kôru z citróna, žĺtky a tuk a potom na to vylejeme pripravený kvások. Z prísad vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Prikryté potravinárskou fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na malé kúsky veľké asi ako vlašský orech. Každý kúsok cesta vytvarujeme do bochníčka a prikryté fóliou ich necháme podkysnúť.

Kým cesto na svadobné koláčiky kysne, pripravíme si plechy na pečenie, ktoré vystelieme papierom na pečenie a rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Ďalej si pripravíme tvarohovú plnku. Na ňu vymiešame všetky uvedené prísady okrem ovocia.

Vykysnuté bochníčky cesta opatrne prenesieme na plech s papierom a dnom pohára ich stlačíme tak, aby v strede vznikla priehlbina a po bokoch ostal vyvýšený okraj. Do priehlbiny nanseieme plnku (lyžičkou alebo pomocou ozdobného vrecka) a na plnku naukladáme drobné ovocie.

Okraje cesta potrieme rozmiešaným vajíčkom a svadobné koláčiky dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme ich asi 20-22 minút, kým sa tvarohová plnka pekne nezacelí a okraje cesta sa sfarbia do zlatohneda.

Kysnuté my môžeme

Vy tiež? Potom ešte neodchádzajte a pozrite si ďalšie naše recepty, ktoré sa vám budú určite páčiť. Vybrala som tentoraz menej známe a trochu netradičné kysnuté recepty. Napíšte mi, ktorý sa vám najvac páčil 🙂

Kysnuté škoricové vrtuľky

Kakaové osie hniezda

Veľkonočné kysnuté koláče s broskyňami

Makové buchtičky

Slaný kysnutý veniec so zemiakovo-cibuľkovou plnkou

Šatôčky z kysnutého cesta s dulovou plnkou

 

 

Leave a Reply