V apríli má môj mužík narodeniny. Keď som na prechádzke objavila prvé rozkvitnuté bazové torty, vedela som, že jedným z narodeninových darčekov pre neho bude bazová torta s malinami. Vedela som, že najviac mu ulahodím tortou, ktorá bude ovocná, svieža, ľahká a bez ťažkých maslových krémov. Presne ako táto.
Bazová torta s malinami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 4 PL kryštálového cukru
- 6 PL preosiatej hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 40 g roztopeného a vychladnutého masla
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1 ČL citrónovej kôry
Na plnku:
- 250 g krémového tvarohu
- 250 ml šľahačky
- 5 PL bieleho jogurtu
- 5 PL práškového cukru
- 5 plátkov želatíny
- 10 PL bazového sirupu
Na želé vrstvu:
- 250 g malín
- Zopár kvetov bazy
- 100 ml vody
- 50 ml bazového sirupu
- 3 plátky želatíny
Ako na to?
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej tuhej bledej peny. Pridáme vanilkový cukor a citrónovú kôru a zamiešame. Na penu postupne preosejeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a gumenou varechou ich zľahka ale dôkladne vmiešame do peny. Pridáme roztopené vychladnuté maslo a vmiešame.
- Nelejeme do tortovej formy (ideálne použijeme tortovú obruč s priemerom 20 cm, na spodok ktorej sme upevnili papier na pečenie). Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je povrch korpusu pružný na dotyk.
- Upečený korpus dáme vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh cukor, jogurt a sirup rozmiešame vo väčšej mise. Šľahačku vyšľaháme do tuha. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať.
- Z tvarohovej zmesi odoberieme 2 PL, dáme ich do malého kastrólika, pridáme vyžmýkanú želatínu a na slabom ohni krátko zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí.
- Túto zmes vlejeme do zvyšku tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Pridáme šľahačku a zľahka ju vmiešame do tvarohovej zmesi.
- Celú plnku nalejeme na upečený vychladnutý korpus, ktorý sme nechali upevnený vo forme (aby nám udržala plnku). Dáme do chladničky stuhnúť.
- Na stuhnutú plnku husto naukladáme čerstvé maliny. 3 plátky želatíny dáme do studenej vody napučať. Vodu so sirupom zmiešame.
- Napučanú želatínu a 2 lyžice sirupovej vody dáme do malého kastrólika a zahrievame na stálom ohni. Miešame, kým sa želatína rozpustí (neprevárame). Želatínu hneď nalejeme na maliny a posypeme bazovými kvietkami na ozdobu. Necháme opäť v chlade stuhnúť.
Ovocné koláče a torty
V sezóne čerstvého ovocia je toľko možností, ako si ho dopriať vo forme chutných koláčov alebo dezertov. Vyskúšate niektoré aj z našich ďalších dobrôt? Ohodnoťte potom naše recepty, pomôže to nám zlepšovať sa a ostatným fanúšikom vybrať si to, čo hľadajú. Ďakujeme :-).
Makový koláč s jahodami pod sklom
Rýchla piškótová torta s marhuľami
Citrónová torta s krémom z bielej čokolády
Anjelská pomarančová torta so šľahačkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.