čokoládový perník
čokoládový perník
Čokoládový perník je ten druh koláča, ktorý si človek rád upečie kedykoľvek v roku. Ale trochu viac sa nám žiada piecť perníky, keď sa vonku ochladí a pomaly začína jeseň. Je to totižto druh koláča, ktorý zahreje. Doslova aj obrazne. Vďaka perníkovému koreniu a opraženým orieškom zapôsobí aj na naše čuchové zmysly a my sa...

Čokoládový perník je ten druh koláča, ktorý si človek rád upečie kedykoľvek v roku. Ale trochu viac sa nám žiada piecť perníky, keď sa vonku ochladí a pomaly začína jeseň. Je to totižto druh koláča, ktorý zahreje. Doslova aj obrazne. Vďaka perníkovému koreniu a opraženým orieškom zapôsobí aj na naše čuchové zmysly a my sa nebudeme vedieť dočkať, kedy vychladne. Aby sme ho mohli s plnou chuťou ochutnať. Tento čokoládový perník je trochu výnimočný. Je výnimočne čokoládový. Už do samotného cesta ide veľa dobrej horkej čokolády, vďaka čomu je po dopečení super jemný a lahodný. A ďalšia čokoláda ide na povrch, na poliatie perníka. Pre všektých milovníkov perníkov, čokolády a orieškov prinášame dnes tento skvelý recept.

Čokoládový perník s orieškami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 220 g horkej čokolády
  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g opražených lieskovcov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 kopcovitá PL kakaa
  • 1 PL perníkového korenia
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilkového cukru

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 30 g kokosového tuku
  • Zopár lieskovcov na ozdobenie

 

 

Ako na to?

  • Čokoládu a maslo dáme do kastrólika a na strednom ohni ich nad parou roztopíme a potom ich dobre rozmiešame. Necháme vychladnúť.
  • Žĺtky rozmiešame spolu s práškovým cukrom a vyšľaháme ich do krémova. Potom do nich vlejeme a primiešame mlieko.
  • Na zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a s kakaom a gumenou varechou ich zapracujeme do vajíčkovej zmesi.
  • Ďalej pridáme vychladnutú čokoládu s maslom a dobre všetko premiešame. Prisypeme nasekané opražené lieskovce a ešte raz zamiešame.
  • Bielky vyšľaháme s 50 g kryštálového cukru do tuha a gumenou varechou ich zapracujeme do kakaového cesta. To nalejeme do plechu (rozmer 25×35 cm), uhladíme povrch a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňoch asi 30 minút.
  • Upečený čokoládový perník necháme vychladnúť aspoň do vlažna a potom ho polejeme čokoládovou polevou, na ktorú si roztopíme čokoládu s tukom nad parou.
  • Perník môžeme ozdobiť lieskovcami.

Perníky

Keď už sme začali perníkovú tému, nedá nám nepodeliť sa o naše ďalšie recepty, ktoré máme na stránke. Každoročne si ich nalistujeme a vypekáme ich, aby sme menej smútili za končiacim letom a tešili sa na farebnú jeseň.

Tekvicový perník s čokoládou

Viedenský perník s karamelom

Perníkový závin

Jablkové perníčky do ruky

Plnené perníky

Leave a Reply