Jahodová sezóna hádam už aj začne, tak máme prvý tohtoročný jahodový recept. Jahodová galetka, ktorú sme pripravili z lieskovcového krehkého cesta. Nič viac jej netreba, pretože tento koláčik je o jahodách. Žiadna plnka, ale žiadnu sem ani netreba. Recept je super jednoduchý a pomerne rýchly, cesto si môžete pripraviť pokojne aj deň vopred a potom už len napiecť a vychutnávať si.
Jahodová galetka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
150 g hladkej múky
100 g masla
60 g mletých pražených lieskovcov
60 g práškového cukru
1 malé vajce
Na plnku:
250 g čerstvých jahôd
trochu trstinového cukru na posypanie
1 vajce na potretie
Ako na to?
Múku premiešame s mletými praženými lieskovcami a práškovým cukrom, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vajíčko. Tieto prísady spracujeme na hladké kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho aspoň na pol hodinu do chladničky. Pokojne však aj cez noc.
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na väčší kruh (s priemerom asi 30 cm) tak, aby mal hrúbku asi pol centimenra. Na plochu kruhu s priemerom asi 20 cm naukladáme dve vrstvy na plátky nakrájaných čerstvých jahôd. Okraje cesta zakladáme smerom dovnútra kruhu, aby sme vytvorili asi 5 cm preložený okraj.
Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a celý koláč posypeme trstinovým cukrom.
Jahodová galetka sa pečie na 200 stupňoch v rozohriatej rúre asi 15-17 minút, kým sa okraje cesta pekne neupečú.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť. Podávame ho posypaný práškovým cukrom.
Jahodové recepty
Kto by nemal rád jahody. Každým rokom koncom mája začnú dozrievať a potom ich je toľko, že človeku dobre padne, keď má po ruke overené jahodové recepty. Zopár ich máme na našej stránke aj my. A že sú overené, fungujú a chutia, to už hádam viete :-). Ktorý si vyberiete ako ďalší?
Makový koláč s jahodami pod sklom
Oriešková piškótová roláda s jahodami
Jahodová takmer nepečená torta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.