domáce piškóty
domáce piškóty
domáce piškóty
domáce piškóty
Toto je najjednoduchší recept na domáce piškóty aký poznám. Na to, aby ste si ich doma napiekli nepotrebujete ani veľa času, ani veľa surovín a dokonca ani veľa skúseností. Za pár minút prípravy a pár minút pečenia máte domáce sladké pečivo, ktoré využijete na letné ovocné dezerty, poháre, ale aj na tiramisu, či len tak...

Toto je najjednoduchší recept na domáce piškóty aký poznám. Na to, aby ste si ich doma napiekli nepotrebujete ani veľa času, ani veľa surovín a dokonca ani veľa skúseností. Za pár minút prípravy a pár minút pečenia máte domáce sladké pečivo, ktoré využijete na letné ovocné dezerty, poháre, ale aj na tiramisu, či len tak na chrumkanie. U mňa vyhrávajú tieto, s jahodami a šľahačkou. Poďte si pozrieť môj recept, verím, že ho vyskúšate.

Jednoduché domáce piškóty od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky (alebo kombinácia 125 g múky a 25 g kukuričného škrobu)
  • 100 g práškového cukru
  • 3 vajcia

 

+Šľahačka, jahodový lekvár a čerstvé jahody na vylepšenie

Ako na to?

Napiecť si domáce piškóty je naozaj jednoduché. Ako vidíte, potrebujete k tomu málo – len tri ingrediencie, ktoré máte pravdepodobne všetci doma. Múku, cukor a vajcia. To je všetko, čo treba na to, aby ste si doma vykúzlili sladké pečivo, ktoré viete potom použiť do rôznych dezertov, alebo ich rovno zjesť. Len tak, s ovocím a šľahačkou.

Na ich prípravu si najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s cukrom vymiešame metličkou alebo mixérom do krémovej konzistencie. Odložíme bokom. V čistej mise mixérom vyšľaháme bielky do tuhého snehu. Z bielkového snehu odoberieme za väčšiu lyžicu a dáme do žĺtkového krému. Rozmiešame, aby sme žĺtkový krém trochu rozriedili.

Teraz do žĺtkov pridáme zvyšný bielkový sneh a gumenou varechou prísady spolu jemne ale dôkladne premiešame. Vznikne nám hladká nadýchaná zmes. Na ňu teraz preosejeme múku alebo múku premiešanú s kukuričným škrobom a rovnako gumenou varechou dôkladne zapracujeme. Výsledná konzistencia bude stále nadýchaná, aby piškóty na plechu držali tvar a neroztekali sa príliš.

Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou (priemer cca 1 cm) a na plech vystlaný papierom alebo silikónovou podložkou nanášame piškóty. Ich veľkosť a tvar nechám na vás, ja som robila väčšie okrúhle s priemerom asi 4-5 cm. Z tejto zmesi viete ale rovnako dobre napiecť malé piškótky alebo dlhé piškóty na tiramisu.

Pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 10-12 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkostí piškót, ale aj od toho, či použijeme papier alebo silikón ako podložku. Pri silikóne treba piecť trochu dlhšie.

Upečené domáce piškóty vyberieme z rúry, necháme krátko vychladnúť na plechu a potom ich presunieme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť. Ja som ich doma servírovala potreté jahodovým lekvárom, so šľahačkou a plátkami čerstvých jahôd.

Jahodové recepty

Na záver som pre vás vybrala ešte zopár mojich obľúbených jahodových receptov. Určite sa vám v sezóne tohto prvého ovocia budú hodiť:

Jahodový domáci lekvár

Kysnutý mrveničkový koláč s jahodami a rebarborou

Jednoduchá jahodová bublanina

Jahodová galetka

Jahodová torta skoro bez pečenia

Makový koláč s jahodami pod sklom

Piškótová roláda s jahodami a mascarpone plnkou

Leave a Reply