Toto je najjednoduchší recept na domáce piškóty aký poznám. Na to, aby ste si ich doma napiekli nepotrebujete ani veľa času, ani veľa surovín a dokonca ani veľa skúseností. Za pár minút prípravy a pár minút pečenia máte domáce sladké pečivo, ktoré využijete na letné ovocné dezerty, poháre, ale aj na tiramisu, či len tak na chrumkanie. U mňa vyhrávajú tieto, s jahodami a šľahačkou. Poďte si pozrieť môj recept, verím, že ho vyskúšate.
Jednoduché domáce piškóty od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky (alebo kombinácia 125 g múky a 25 g kukuričného škrobu)
- 100 g práškového cukru
- 3 vajcia
+Šľahačka, jahodový lekvár a čerstvé jahody na vylepšenie
Ako na to?
Napiecť si domáce piškóty je naozaj jednoduché. Ako vidíte, potrebujete k tomu málo – len tri ingrediencie, ktoré máte pravdepodobne všetci doma. Múku, cukor a vajcia. To je všetko, čo treba na to, aby ste si doma vykúzlili sladké pečivo, ktoré viete potom použiť do rôznych dezertov, alebo ich rovno zjesť. Len tak, s ovocím a šľahačkou.
Na ich prípravu si najprv oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s cukrom vymiešame metličkou alebo mixérom do krémovej konzistencie. Odložíme bokom. V čistej mise mixérom vyšľaháme bielky do tuhého snehu. Z bielkového snehu odoberieme za väčšiu lyžicu a dáme do žĺtkového krému. Rozmiešame, aby sme žĺtkový krém trochu rozriedili.
Teraz do žĺtkov pridáme zvyšný bielkový sneh a gumenou varechou prísady spolu jemne ale dôkladne premiešame. Vznikne nám hladká nadýchaná zmes. Na ňu teraz preosejeme múku alebo múku premiešanú s kukuričným škrobom a rovnako gumenou varechou dôkladne zapracujeme. Výsledná konzistencia bude stále nadýchaná, aby piškóty na plechu držali tvar a neroztekali sa príliš.
Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou (priemer cca 1 cm) a na plech vystlaný papierom alebo silikónovou podložkou nanášame piškóty. Ich veľkosť a tvar nechám na vás, ja som robila väčšie okrúhle s priemerom asi 4-5 cm. Z tejto zmesi viete ale rovnako dobre napiecť malé piškótky alebo dlhé piškóty na tiramisu.
Pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 10-12 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkostí piškót, ale aj od toho, či použijeme papier alebo silikón ako podložku. Pri silikóne treba piecť trochu dlhšie.
Upečené domáce piškóty vyberieme z rúry, necháme krátko vychladnúť na plechu a potom ich presunieme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť. Ja som ich doma servírovala potreté jahodovým lekvárom, so šľahačkou a plátkami čerstvých jahôd.
Jahodové recepty
Na záver som pre vás vybrala ešte zopár mojich obľúbených jahodových receptov. Určite sa vám v sezóne tohto prvého ovocia budú hodiť:
Kysnutý mrveničkový koláč s jahodami a rebarborou
Jahodová torta skoro bez pečenia
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.