Krémové košíčky s ananásom som piekla na našu malú oslavu 10.výročia Sisters Bakery. Je to šikovný jednohubkový dezert, ktorý každému chutil. Jednoduché košíčky z krehkého cesta si môžeme pripraviť dopredu (dajú sa, dokonca, veľmi dobre zmraziť) a keď nás prekvapí návšteva alebo potrebujeme rýchlo pripraviť sladké pohostenie, stačí ich len naplniť ľubovoľným krémom.
Krémové košíčky z krehkého cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
Plnka:
- 150 g kryštálového cukru
- 40 ml vody
- 250 g masla
- 2 bielky
- Lyofilizovaný ananás (asi 3 hrste)
Ako na to?
Košíčky si pripravíme jednoducho – v miske premiešame múku s práškovým cukrom a do tejto sypkej zmesi potom pridáme na kocky nakrájané maslo. Maslo používam ani nie veľmi tuhé, ani príliš mäkké – niečo medzi tým 😊. Z týchto troch prísad vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi hodinu odpočinúť.
Oddýchnuté cesto vyberieme a premiesime ho. Keď sa trochu zahreje, lepšie sa s ním pracuje. Na ľahko pomúčenej doske ho potom vyvaľkáme (ak sa okraje cesta lámu alebo trhajú, znamená to, že cesto je príliš studené a pomôže ho ešte trochu premiesiť). Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme okrúhle tvary – veľkosťou o kúsok väčšie ako otvory na forme na mini muffiny.
Opatrne cesto vtlačíme do otvorov formy tak, aby sa vytvoril košíček. Košíčky popicháme na dne vidličkou a celý plech aj s cestom dáme pred pečením do chladničky alebo mrazničky asi na 20 minút.
Košíčky z krehkého cesta pečieme na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) alebo 190-200 stupňoch na hornom a dolnom ohreve do zlatista, asi 10-12 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky košíčkov.
Po dopečení ich asi 10 minút necháme chladnúť vo forme a potom ich opatrne povyklápame na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.
Príprava maslového bielkového krému
Na maslový krém dáme do kastrólika cukor a vodu a zahrejeme ich do teploty 120 stupňov (meriame cukrárenským teplomerom). Keď teplota rozvaru dosiahne 110 stupňov, začneme v miske šľahať bielky do mäkkej špičky (nie úplne do tuha). Akonáhle dosiahne rozvar požadovaných 120 stupňov, vlievame ho cícerkom do bielkov, ktoré neprestávame šľahať. Priliatím horúceho cukrového rozvaru sa bielky pasterizujú, nadobúdajú na objeme a stabilizujú sa.
Bielkový sneh potom šľaháme ešte asi 10-15 minút, kým misa, v ktorej bielky šľaháme, nevychladne do vlažna, resp. kým bielky nezačnú tuhnúť. Potom postupne prišľahávame na kocky nakrájané mäkké maslo. V tomto okamihu sneh trochu „spľasne“ a začne byť vďaka maslo krémový. Ak bielky neboli dobre vychladnuté, maslo sa môže začať topiť – preto je dôležité nechať ich šľahaním naozaj vychladnúť do vlažna.
Napokon do maslového bielkového krému pridáme v mažiari rozdrvený lyofilizovaný ananás (ja som ho rozmrvila na prach a menšie kúsky, aby ho v kréme bolo dobre cítiť) a premiešame.
Keď sa nám plnka zdá primäkká, môžeme ju pred nanášaním do košíčkov dať trochu stuhnúť do chladničky. Potom ju zdobiacim vreckom naporciujeme do košíčkov a dáme ich do chladu – ideálne na pár hodín.
Ja som košíčky ešte na prilepšenie vytrela cukrovým sirupom s rumom (100 g cukru a 20 ml vody som zvarila na 120 stupňov, pridala som 40 cl rumu, premiešala a touto zmesou som vytrela košíčky).
Krémové košíčky podávame ozdobené kúskom sušeného ananásu, alebo posypané opraženým strúhaným kokosom.
Jednohubkové dobroty
Krémové košíčky patria medzi banketové / jednohubkové dorboty, ktoré krásne ozdobia dezertné stoly na oslavách či svadbách. Na našej stránke máme viacero tipov na podobné kajnšmentke, tak sa poďme spolu pozrieť, čo všetko si podľa mojich receptov môžete napiecť:
Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.