Táto kvásková pizza v sladkej verzii je niečo, čo odporúčam vyskúšať. Môj mužko je celkom “konzervatívnyô, čo sa jedla týka, ale keď ochutnal tento môj výtvor, povedal: to je fakt že dobré! A to už je čo povedať. Cesto podľa tohto receptu sa dá využiť aj na klasickú pizzu, ale niekedy je dobré trochu vybočiť...

Táto kvásková pizza v sladkej verzii je niečo, čo odporúčam vyskúšať. Môj mužko je celkom “konzervatívnyô, čo sa jedla týka, ale keď ochutnal tento môj výtvor, povedal: to je fakt že dobré! A to už je čo povedať. Cesto podľa tohto receptu sa dá využiť aj na klasickú pizzu, ale niekedy je dobré trochu vybočiť z konvencií a skúsiť malú obmenu. A ono sa ukáže, že napríklad jahody sa na pizzu celkom hodia :-).

Kvásková pizza v sladkej verzii od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

 

 

Na obloženie:

  • 150 g kyslej smotany
  • 3 PL kryštálového cukru
  • Asi 4 lístky bazalky
  • 2-3 hrste čerstvých jahôd

 

  • Trochu masla na potieranie cesta
  • Bazalkové lístky na ozdobenie

 

Ako na to?

Okolo obeda nakŕmime lievito madre a necháme ho na kuchynskej linke rozkvasiť. Večer potom začneme pripravovať cesto na pizzu. Je to univerzálne cesto a dá sa z neho spraviť kvásková pizza v slanej podobe ale aj sladká kvásková pizza ako táto.

Do misy preosejeme hladkú múku na kváskovanie, pridáme soľ a premiešame. Ďalej vlejeme do cesta vlažnú vodu, pridáme lyžicu olivového oleja a napokon aj plnú lyžicu pripraveného rozkvasu z lievita madre. Zo všetkých týchto prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto jemne potrieme olivovým olejom a necháme ho z večera do rána prikryté fóliou alebo plastovým vrchnákom pomaly kysnúť.

Ráno rozohrejeme rúru, do ktorej sme vložili plech, na 250 stupňov. Vykysnuté kváskové cesto rozdelíme na dva rovnaké bochníky, tie na pomúčenej doske vytvarujeme do okrúhleho tvaru. Na obe pizze nanesieme kyslú smotanu tak, že necháme asi centimetrový okraj voľný. Kyslú smotanu posypeme bazalkovým cukrom, ktorý si pripravíme jednoducho v mažiari (kryštálový cukor s bazalkovými lístkami roztlačíme, až kým nám vznikne zelený cukor).

Na smotanu poukladáme na plátky nakrájané jahody a posypeme ešte bazalkovým cukrom.

Sladká kvásková pizza potom putuje rovno do rúry, na papieri na pečenie ju opatrne položíme na rozpálený plech a pečieme asi 10-12 minút, kým sa okraje pizze začnú sfarbovať do zlatohneda a aj zospodu je cesto prepečené.

Vyberieme z rúry, necháme na mriežke vychladnúť a potom ju podávame ako dezert alebo na raňajky.

Kváskové recepty

Ak patríte medzi verných kváskovačov, alebo ste len s kváskovaním začali, tak vedzte, že na mojej stránke nájdete už celkom slušnú zbierku receptov, v ktorých využijete ražný kvások alebo lievito madre.

Dokonca si môžete zadarmo stiahnuť receptár Kváskové recepty os Sisters Bakery. Stačí sa zaregistrovať na mojej stránke a potom kliknúť sem. 

Receptárik má pre svoj úspech aj pokračovanie, druhú časť, ktorú pribaľujem ku každej objednávke mojej knihy. Pokiaľ moje knihy ešte nemáte, objednávajte a ja vám pribalím vytlačenú verziu receptára. Ak už knihy máte, stačí, ak mi pošlete foto, alebo dáte foto na sociálne siete a označíte ma @michaelasistersbakerysk na Instagrame alebo @sistersbakerysk na Facebooku a ja vám pošlem link, na ktorom si môžete stiahnuť druhé pokračovanie receptára Kváskové recepty od Sisters Bakery.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

Leave a Reply