jahodový mrežovník
jahodový mrežovník
jahodový mrežovník
Jahodový mrežovník – super jednoduchý koláčik, ktorý treba určite v čase ovocnej sezóny vyskúšať. Najmä počas teplých dni dobre padne koláč, ktorý sa netopí a netečie. Koláč, ktorý je chutný, ovocný a raz dva hotový. Vyskúšajte môj recept a ak už nemáte jahody, pokojne použite akékoľvek ovocie, ktoré práve dozrieva. Jahodový mrežovník od Sisters Bakery...

Jahodový mrežovník – super jednoduchý koláčik, ktorý treba určite v čase ovocnej sezóny vyskúšať. Najmä počas teplých dni dobre padne koláč, ktorý sa netopí a netečie. Koláč, ktorý je chutný, ovocný a raz dva hotový. Vyskúšajte môj recept a ak už nemáte jahody, pokojne použite akékoľvek ovocie, ktoré práve dozrieva.

Jahodový mrežovník od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • ½ vanilkového lusku
  • kôra z polovice citróna

 

 

Na plnku:

  • 500 g jahôd
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 vajce na potieranie
  • Trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

Začneme nasledovne: do misy preosejeme múku s práškovým cukrom, pridáme semiačka z vanilkového lusku (alebo vanilkový cukor) a kôru z citróna. Všetko spolu premiešame. Do tejto sypkej zmesi následne nakrájame zmäknuté maslo a pridáme ešte dva žĺtky. Varechou premiešame a potom ručne vymiesime hladké a kompaktné cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho minimálne hodinu v chladničke odstáť. So stuhnutým cestom sa oveľa lepšie pracuje.

Medzitým si ale pripravíme plnku. Jahody očistíme a nakrájame na malé kúsky, premiešame ich s kryštálovým cukrom a dáme ich variť. Občas ich premiešame. Akonáhle jahody pustia šťavu a trochu zmäknú, škrob alebo pudingový prášok rozmiešame v troche vody a vlejeme ho do variacich sa jahôd. Krátko povaríme, kým nenadobudne ovocie pudingovú konzistenciu a odstavíme. Necháme vychladnúť.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2/3 tretiny a 1/3 tretinu. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske kruh hrubý asi pol cm a vystelieme ním dno tortovej formy s priemerom 20 cm (do ktorej sme dali papier na pečenie). Z odrezkov vyvaľkáme asi 3 cm dlhší pás, ten potom uložíme dovnútra formy okolo bokov. Cesto utesníme a spojíme spolu s plátom cesta na dne formy. A do takto pripraveného „hniezda“ potom vlejeme vychladnuté povarené jahody.

Z menšej časti cesta vyvaľkáme plát, nakrájame ho na prúžky hrubé asi 1,5 cm a vytvoríme z nich na povrchu jahôd mriežkový tvar. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Jahodový mrežovník pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút. Po vychladnutí ho podávame posypaný práškovým cukrom.

Jahodové recepty pre teba

A keď už vyskúšaš dnešný jahodový mrežovník, popozeraj si aj ďalšie moje recepty s jahodami:

Jednoduchá jahodová bublanina

Jahodové mini Pavlovky

Jahodová torta skoro bez pečenia

Roláda s jahodami

Jahodové veterníky

Jahodová galetka

Leave a Reply