Jahodový mrežovník – super jednoduchý koláčik, ktorý treba určite v čase ovocnej sezóny vyskúšať. Najmä počas teplých dni dobre padne koláč, ktorý sa netopí a netečie. Koláč, ktorý je chutný, ovocný a raz dva hotový. Vyskúšajte môj recept a ak už nemáte jahody, pokojne použite akékoľvek ovocie, ktoré práve dozrieva.
Jahodový mrežovník od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- ½ vanilkového lusku
- kôra z polovice citróna
Na plnku:
- 500 g jahôd
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 vajce na potieranie
- Trochu práškového cukru na posypanie
Ako na to?
Začneme nasledovne: do misy preosejeme múku s práškovým cukrom, pridáme semiačka z vanilkového lusku (alebo vanilkový cukor) a kôru z citróna. Všetko spolu premiešame. Do tejto sypkej zmesi následne nakrájame zmäknuté maslo a pridáme ešte dva žĺtky. Varechou premiešame a potom ručne vymiesime hladké a kompaktné cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho minimálne hodinu v chladničke odstáť. So stuhnutým cestom sa oveľa lepšie pracuje.
Medzitým si ale pripravíme plnku. Jahody očistíme a nakrájame na malé kúsky, premiešame ich s kryštálovým cukrom a dáme ich variť. Občas ich premiešame. Akonáhle jahody pustia šťavu a trochu zmäknú, škrob alebo pudingový prášok rozmiešame v troche vody a vlejeme ho do variacich sa jahôd. Krátko povaríme, kým nenadobudne ovocie pudingovú konzistenciu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2/3 tretiny a 1/3 tretinu. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske kruh hrubý asi pol cm a vystelieme ním dno tortovej formy s priemerom 20 cm (do ktorej sme dali papier na pečenie). Z odrezkov vyvaľkáme asi 3 cm dlhší pás, ten potom uložíme dovnútra formy okolo bokov. Cesto utesníme a spojíme spolu s plátom cesta na dne formy. A do takto pripraveného „hniezda“ potom vlejeme vychladnuté povarené jahody.
Z menšej časti cesta vyvaľkáme plát, nakrájame ho na prúžky hrubé asi 1,5 cm a vytvoríme z nich na povrchu jahôd mriežkový tvar. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Jahodový mrežovník pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút. Po vychladnutí ho podávame posypaný práškovým cukrom.
Jahodové recepty pre teba
A keď už vyskúšaš dnešný jahodový mrežovník, popozeraj si aj ďalšie moje recepty s jahodami:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.