Môj najnovší recept na kváskové buchty s makom vznikol veľmi spontánne. Na bicyklovačke som obdivovala rozkvitnuté kvety divého maku a fantázia mi hneď začala pracovať. Už som ich videla vo váze na stole v kuchyni a hneď sa pri nich zjavili makové buchty posypané cukrom. Prišla som teda domov, dokŕmila kvásky a na druhý deň som zamiesila cesto. Kyslo pekne pomaly a ja som využila ten čas na premýšľanie o tom, akú finálnu podobu buchty dostanú. Výsledok vidíte na foto. Páčia sa vám?
Kváskové buchty s makom
Ingrediencie:
Na cesto:
- 350 g Penam hladkej múky na kváskovanie (zelená)
- 200 ml mlieka
- 50 g oleja
- 2 PL ražného rozkvasu
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z polovice citróna
- Štipka soli
Na plnku:
- 100 g mletého maku
- 75 ml vody
- 75 g kryštálového cukru
- 50 g masla na potieranie
Ako na to?
Ja som tento recept na kváskové makové buchty pripravovala z ražného rozkvasu, môžete však pokojne použiť aj rovnaké množstvo nakŕmeného lievita madre.
Do misy dáme hladkú múku na kváskovanie, pridáme ďalšie suché prísady ako cukor, vanilku, soľ a citrónovú kôru a premiešame. Pokračujeme s „mokrými“ prísadami: do múky vlejeme vlažné alebo teplé mlieko, pridáme žĺtok, olej a samorejme, ražný rozkvas (alebo nakŕmené lievito madre).
Z uvedených prísad teraz vymiesime hladké cesto. Ručne ho ešte premiesime, vytvarujeme do bochníka a necháme prikryté v mise pri izbovej teplote kysnúť. Bude to trvať niekoľko hodín (ja som si na vykysnutie cesta počkala asi 6 hodín).
Keď je cesto takmer vykysnuté, pripravíme si plnku. Vodu s cukrom necháme zovrieť a povaríme ich asi 5 minút, aby vznikla sirupová konzistencia. Tou potom zalejeme mletý mak, premiešame a necháme postáť.
Podlhovastú formu na chlebík vytrieme maslom.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 rovnakých kúskov a tie vytvarujeme do obdĺžnikov. Na polovicu obdĺžnika potom nanesieme plnku (netreba šetriť, bude jej dosť) a cesto v polovici preložíme. Postláčame okraje, povrch potrieme roztopeným maslom a uložíme do formy (preloženou časťou nadol, postláčanou časťou navrch. Takto vedľa seba postupne ukladáme všetkých 8 kúskov cesta. Nezabudneme ich vždy potrieť maslom, vďaka čomu sa potom budú kváskové makové buchty od seba pekne oddeľovať.
Potom necháme cesto vo forme prikryté fóliou ešte podkysnúť, kým viditeľne nepodrastie. Kváskové makové buchty pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi pol hodinu. Po dopečení ich necháme asi 10 minút vo forme a potom ich vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Podávame ich posypané práškovým cukrom. Z takto pekne upečeného „celku“ sa buchty dajú pekne „odtrhnúť“ a rovno jesť 😊.
Dobré recepty “pokope”
Pred letom dávam do vašej pozornosti moje knižky receptov. Zozbierala som v nich tie najlepšie recepty na sladké a slané pečenie, ktoré overil čas a generácie “degustátorov”. Sú to klasiky, niekto by povedal “evergreeny”, ktoré poznali už naše babky. Na niektoré z nich sme možno trochu pozabudli, ale aby úplne nezapadli prachom, nájdete ich všetky zozbieranú v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty.
Objednajte si ich hneď teraz priamo tu, na mojej stránke, kým ešte sú, a ja vám ako darček pribalím receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery zadarmo. Potešte seba, alebo niekoho blíkeho, kto rád pečie a listuje v kuchárskych knihách. Toto sú knižky, ktoré nezapadajú prachom v knižnici, toto sú knižky, ktoré sa používajú a dedia :-).
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.