Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať, ako dobre hotové osie hniezda chutili. Rovno sa hádam pustite do príprav :-).
Kváskové škoricové osie hniezda od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 g rozkvasu (návod na prípravu viď nižšie)
- 50 g kryštálového cukru
- 80 g bravčovej masti
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
- 250 ml mlieka
- 1 ČL citrónovej kôry
- Štipka soli
- Asi 50 g roztopeného masla na potieranie, trstinový cukor na posypanie, mletá škorica na posypanie
- 1 rozšľahané vajce na potieranie
Ako na to?
- Večer pred spaním si pripravíme rozkvas. Do misky dáme 100 g múky (rovnakej, akú používame na prípravu kvásku), 100 ml vody a materský kvások. Zamiešame a necháme prikryté igelitom do rána pri izbovej teplote kvasiť.
- Ráno odoberieme z rozkvasu 200 g, zvyšok vrátime späť do pohára a do chladničky.
- K rozkvasu pridáme hladkú múku, cukor, masť, vajcia, soľ, citrónovú kôru a všetko spolu necháme miesiť kuchynským robotom aspoň 10 minút.
- Vznikne nám hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, ale stále trochu lepí.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesime, vrátime naspäť do misy a prikryté potravinárskou fóliou necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 7-10 mm, povrch potrieme roztopeným maslom, po celom povrchu posypeme trstinový cukor a mletú škoricu (nebojíme sa a nešetríme 😊).
- Cesto opatrne natesno zrolujeme a krájame asi 1,5 cm hrubé kúsky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Okraje slimákov a povrch potierame rozšľahaným žĺtkom.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15-17 minút, kým sa okraje slimákov nesfarbia do zlatohneda.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.