Opitý Izidor je zákusok, ktorý asi každý pozná. Napriek tomu som sa ani po dlhom pátraní nedozvedela, kde je jeho pôvod, ako a prečo vznikol. Ale možno práve pri tomto zákusku netreba po ničom pátrať. Stačí si sadnúť a vychutnávať si ho. Pretože je dokonalý aj bez príbehu. Jeho základom sú vlašské orechy skombinované s...

Opitý Izidor je zákusok, ktorý asi každý pozná. Napriek tomu som sa ani po dlhom pátraní nedozvedela, kde je jeho pôvod, ako a prečo vznikol. Ale možno práve pri tomto zákusku netreba po ničom pátrať. Stačí si sadnúť a vychutnávať si ho. Pretože je dokonalý aj bez príbehu. Jeho základom sú vlašské orechy skombinované s kakaom alebo čokoládou a rumom. Tieto tri prísady dominujú receptu a robia ho výnimočným. Upečte si Izidora podľa nášho receptu. My sme mu dali dokonca viacero podôb, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči.

Opitý Izidor od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 70 g polohrubej alebo hrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa

 

Orechová plnka

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 1 vanilkový cukor

 

Kakaový krém žĺtkový

  • 6 žĺtok
  • 3 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla

 

Kakaový krém – pudingová verzia

  • 1 Zlatý Klas
  • 500 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 100 g horkej čokolády

 

150 g čokolády a 50 g kokosového tuku na polevu

 

 

Ako na to?

  • Najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
  • Potom pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
  • Ďalej vyšľaháme bielky do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
  • Napokon nalejeme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
  • V ďalšom kroku si pripravíme orechovú plnku, na ktorú len jednoducho zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
  • Na kakaový krém si pripravíme vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dáme na spodok vodu a privedieme ju do varu, nad vodu dáme misu (dno misy sa nesmie dotýkať vody) a do misy dáme žĺtky a cukor a šľaháme do hustého bledého krému (zatiaľ čo neustále varíme vodu v hrnci, aby sa robila para).
  • Keď sú vajcia s cukrom vyšľahané tak, že nám vznikol hustý krém, pridáme kakao a zašľaháme ho a túto zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka.
  • Maslo si vyšľaháme do krémova a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.

Druhá verzia plnky na zákusok

  • Druhou možnosťou je spraviť si jednoduchší, pudingový krém. Na ten uvaríme zo Zlatého Klasu, cukru a mlieka hustý puding. Ešte do teplého dáme na kúsky nalámanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne neroztopí a nevytvorí sa čokoládový krém, ktorý necháme následne vychladnúť. Aby sa na povrchu nespravila kôrka, položíme na puding potravinársku fóliu a tak ho necháme chladnúť.
  • Zmäknuté maslo rozšľaháme do krémova a po lyžiciach doň všľahávame čokoládový puding.
  • Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch.
  • Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu. Nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom, dobre premiešame, polejeme ňou povrch zákusku a necháme zaschnúť.

Zákusok Opitý Izidor môžeme robiť v tradičnej podobe na plech (táto dávka vystačí na menší plech s rozmermi 25x35cm). Druhou možnosťou je pripraviť ho v podobe torty, na ktorú sme použili formu s priemerom 20 cm. Do tretice môžeme z cesta potretého orechovou plnkou vykrojiť menšie tortičky (s priemerom asi 3-4 cm), na ktoré zdobiacim rveckom nanesieme plnku a tú polejeme čokoládou.

Ktorá verzia sa vám pozdáva najlepšie?

Opitý Izidor a ďalšie klasiky z cukrárne

Opitý Izidor na nás kedysi “pozeral” z vitrín cukrární. Vedľa neho sme mohli nájsť ďalšie dobroty, ktoré si dnes vieme upiecť aj doma. Pozrite si naše recepty a verím, že si niečo vyberiete z nášho “výkladu”.

Špice

Medový krémeš

Punčák s malinovým sirupom

Laskonky

Kokosky

Karamelové veterníky

Opitá Iris – opitý Izidor v bielom

 

Leave a Reply