Opitý Izidor je zákusok, ktorý asi každý pozná. Napriek tomu som sa ani po dlhom pátraní nedozvedela, kde je jeho pôvod, ako a prečo vznikol. Ale možno práve pri tomto zákusku netreba po ničom pátrať. Stačí si sadnúť a vychutnávať si ho. Pretože je dokonalý aj bez príbehu. Jeho základom sú vlašské orechy skombinované s kakaom alebo čokoládou a rumom. Tieto tri prísady dominujú receptu a robia ho výnimočným. Upečte si Izidora podľa nášho receptu. My sme mu dali dokonca viacero podôb, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči.
Opitý Izidor od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 120 g mletých vlašských orechov
- 70 g polohrubej alebo hrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
Orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
Kakaový krém žĺtkový
- 6 žĺtok
- 3 PL kakaa
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
Kakaový krém – pudingová verzia
- 1 Zlatý Klas
- 500 ml mlieka
- 250 g masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 100 g horkej čokolády
150 g čokolády a 50 g kokosového tuku na polevu
Ako na to?
- Najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
- Potom pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
- Ďalej vyšľaháme bielky do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
- Napokon nalejeme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
- V ďalšom kroku si pripravíme orechovú plnku, na ktorú len jednoducho zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
- Na kakaový krém si pripravíme vodný kúpeľ. Do veľkého hrnca dáme na spodok vodu a privedieme ju do varu, nad vodu dáme misu (dno misy sa nesmie dotýkať vody) a do misy dáme žĺtky a cukor a šľaháme do hustého bledého krému (zatiaľ čo neustále varíme vodu v hrnci, aby sa robila para).
- Keď sú vajcia s cukrom vyšľahané tak, že nám vznikol hustý krém, pridáme kakao a zašľaháme ho a túto zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka.
- Maslo si vyšľaháme do krémova a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.
Druhá verzia plnky na zákusok
- Druhou možnosťou je spraviť si jednoduchší, pudingový krém. Na ten uvaríme zo Zlatého Klasu, cukru a mlieka hustý puding. Ešte do teplého dáme na kúsky nalámanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda úplne neroztopí a nevytvorí sa čokoládový krém, ktorý necháme následne vychladnúť. Aby sa na povrchu nespravila kôrka, položíme na puding potravinársku fóliu a tak ho necháme chladnúť.
- Zmäknuté maslo rozšľaháme do krémova a po lyžiciach doň všľahávame čokoládový puding.
- Orechovú plnku natrieme a uhladíme na upečenom korpuse a na ňu navrstvíme kakaový krém a uhladíme povrch.
- Dáme do chladničky stuhnúť.
- Na stuhnutý krém potom nalejeme polevu. Nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom, dobre premiešame, polejeme ňou povrch zákusku a necháme zaschnúť.
Zákusok Opitý Izidor môžeme robiť v tradičnej podobe na plech (táto dávka vystačí na menší plech s rozmermi 25x35cm). Druhou možnosťou je pripraviť ho v podobe torty, na ktorú sme použili formu s priemerom 20 cm. Do tretice môžeme z cesta potretého orechovou plnkou vykrojiť menšie tortičky (s priemerom asi 3-4 cm), na ktoré zdobiacim rveckom nanesieme plnku a tú polejeme čokoládou.
Ktorá verzia sa vám pozdáva najlepšie?
Opitý Izidor a ďalšie klasiky z cukrárne
Opitý Izidor na nás kedysi “pozeral” z vitrín cukrární. Vedľa neho sme mohli nájsť ďalšie dobroty, ktoré si dnes vieme upiecť aj doma. Pozrite si naše recepty a verím, že si niečo vyberiete z nášho “výkladu”.
Opitá Iris – opitý Izidor v bielom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.