Piškótová roláda bola u nás doma úplná klasika. Maminka ju robievala s džemom, krstná zas s maslovou plnkou a banánom. Banánovú nájdete tiež na našom blogu, klasickú džemovú piškótovú máme v knihe a dnes sme si pripravili úplnú novinku. Čaká na vás oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou, ktorá je naozaj neodolateľná.
Oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou
Ingrediencie:
Na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 50 g mletých lieskovcov
- 5 vajec
- Kôra z polovice citróna
- 1 ČL vanilkového cukru
Na plnku:
- 400 g jahôd
- 200 ml šľahačky
- 3 PL kryštálového cukru
- Šťava z 1 citróna
- 5 plátkov želatíny
Práškový cukor a šľahačka, prípadne pár jahôd na ozdobenie.
Ako na to?
Celé vajcia šľaháme spolu s cukrom nad parou do bledej hustejšej peny (asi 7 minút). Potom zmes stiahneme z pary a ešte ju šľaháme do vychladnutia.
Preosiatu múku zmiešame s mletými lieskovcami (ideálne, ak sme ich predtým opražili a nechali vychladnúť, budú potom výraznejšej chuti).
Múku s lieskovcami po lyžiciach gumenou varechou vmiešavame do nadýchanej vajíčkovej zmesi. Hotové cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a uhladíme povrch.
Pečieme na 180 stupňoch v rozohriatej rúre asi 13-15 minút. Hneď po dopečení vyberieme roládu z rúry, preklopíme ju na papier na pečenie, ktorý sme posypali práškovým cukrom a stiahneme z nej papier, na ktorom sa roláda piekla.
Roládu spolu s tým novým papierom na pečenie zrolujeme a takto ju necháme vychladnúť.
Príprava plnky
Medzitým si pripravíme plnku. Asi 2/3 jahôd spolu s cukrom rozmixujeme ponorným mixérom. Plátky želatíny dáme do misky s vodou na 10 minút napučať.
Citrónovú šťavu zahrejeme, odstavíme z ohňa a v ešte teplej rozmiešame napučané a vyžmýkané plátky želatíny. Túto zmes potom vlejeme do rozmixovaných jahôd a dobre rozmiešame. Túto jahodovú zmes potom spojíme s vyšľahanou šľahačkou a zľahka ale dôkladne premiešame.
Napokon do plnky primiešame zvyšnú tretinu nadrobno nasekaných jahôd a necháme plnku v chladničke tuhnúť.
Keď je roláda úplne vychladnutá a plnka začína viditeľne tuhnúť, naplníme roládu tak, že plnku nanesieme asi na dve tretiny rozrolovanej rolády a tú potom preložíme, aby sa oba konce roládového cesta spojili. Táto roláda nie je slimákovito zrolovaná, iba vytvoríme ako keby kružnicu z cesta, ktorá je naplneá jahodovou plnkou.
Roládu zavinieme do papiera na pečenie a necháme v chlade úplne stuhnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom a ozdobenú trochou šľahačky, prípadne menšou čerstvou jahodou.
Jahodové recepty
Jahodová torta skoro bez pečenia
Éclairs s vanilkovým krémom a s jahodami
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou
Makový koláč s jahodami pod sklom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.