pečené buchty s čučoriedkami
Pečené buchty s čučoriedkovou plnkou
pečené buchty s čučoriedkami
pečené buchty s čučoriedkami
pečené buchty s čučoriedkami
pečené buchty s čučoriedkami
Na chalupe som upiekla deťom tieto pečené buchty s čučoriedkovou plnkou. Ako klasické buchty vôbec nevyzerajú a poviem vám, vôbec to nebolo na škodu. Trochu som sa pohrala s tvarom, s ozdobením a myslím, že sa nám tak podarilo posunúť klasické buchty do úplne inej úrovne. Ledva vychladli (a ledva som ich dofotila), decká sa...

Na chalupe som upiekla deťom tieto pečené buchty s čučoriedkovou plnkou. Ako klasické buchty vôbec nevyzerajú a poviem vám, vôbec to nebolo na škodu. Trochu som sa pohrala s tvarom, s ozdobením a myslím, že sa nám tak podarilo posunúť klasické buchty do úplne inej úrovne. Ledva vychladli (a ledva som ich dofotila), decká sa na ne vrhli a ja vlastne tiež. Doknalé chalupové sladké jedlo, ale aj pekný darček na návštevu :-).

Pečené buchty s čučoriedkovou plnkou

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky (môže byť aj polohrubá alebo kombinácia týchto dvoch)
  • 250 g mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
  • 2 žĺtky
  • ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
  • štipka soli
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
  • ½ ČL vanilky

 

Na plnku:

  • 250-300 g čučoriedok
  • 1-2 PL cukru (podľa chuti)
  • 1 ČL mletej škorice
  • Trochu citrónovej šťavy
  • 1 PL kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu a 2 PL vody

 

Na potretie trochu mlieka alebo šľahačky

Na ozdobenie: 150 g práškového cukru, 1bielok a 1 ČL citrónovej šťavy

 

Ako na to?

V tomto recepte na pečené buchty s čučoriedkovou plnkou si pripravíme základné sladké kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou alebo marhuľové koláče.

Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva kryštálového cukru a rozdrobíme doň polovicu kocky čerstvého droždia. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.

Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku a premiešame. Ďalej začneme pridávať „mokré“ prísady – vaječné žĺtky, masť alebo maslo a napokon prilejeme pripravený kvások. Z týchto prísad vymiesime mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme v prikrytej mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 18 rovnakých kúskov. Každý z nich vytvarujeme do bochníčka a necháme ich – prikryté fóliou – podkysnúť. Medzitým si pripravíme čučoriedkovú plnku. Čučoriedky (môžeme použiť aj mrazené) dáme do kastrólika, zasypeme cukrom, škoricou a necháme na slabšom plameni variť. Zakrátko pustia šťavu a zmäknú. Keď sa rozvaria, zalejeme ich vo vode rozpusteným škrobom alebo pudingom a krátko povaríme, kým zmes nestuhne. Necháme vychladnúť.

Ako si pripraviť pečené buchty s čučoriedkovou plnkou

Cesto nám zatiaľ vykyslo. Pripravíme si dva plechy vystlané papierom na pečenie. Každý vykysnutý bochníček cesta rozvaľkáme alebo dlaňami roztlačíme na ovál. Do jeho stredu zhora dole naporciujeme plnku a potom ju uzavrieme (veľmi dôkladne). Otočíme švom nadol, dotvarujeme do tvaru deltoidu (ako šarkan, ale s rovnako dlhými stranami) a položíme na plech. Takto pripravené  buchty prikryjeme fóliou a necháme ich ešte podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Keď buchty na plechu viditeľne podkysli, potrieme ich mliekom alebo šľahačkou a dáme ich piecť. Pečieme ich asi 20 minút do zlatohneda. Po dopečení ich hneď zdobíme cukrovo-bielkovou polevou (alebo ako alternatívu môžeme použiť cukor, citrónovú šťavu a za lyžicu rozvarených a prepasírovaných čučoriedok – takto nám vznikne tmavoružová poleva).

Pečené buchty podávame po vychladnutí.

Kysnuté chalupové dobroty

Pre všetkých, ktorí – ako aj ja – nepovedia nie dobrému kysnutému koláču, som z mojej stránky vybrala zopár najobľúbenejších receptov. Popozerajte si ich a ak ste ich ešte nevyskúšali, tak si vyberte ktroýkoľvek sa vám najviac pozdáva. Som totiž presvedčená, že nemôžete “šľapnúť vedľa” a všetky tieto dobroty vám budú chutiť.

Kysnuté rožky plnené syrom

Kysnuté nufátové

Orechové slimáky

Cifrovaný kysnutý koláč s

Škoricové kysnuté pečivo

Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou

Leave a Reply