Tieto kysnuté nugátové rožky som upiekla pre všetkých, ktorí si v mojej ankete pýtali viac kysnutých receptov. Jemné a mäkké sladké pečivká, ktoré si podľa vlastnej chuti môžete naplniž aj inou plnkou – lekvárom, makom, orechami alebo aj tvarohom. Nám prišli dnes na chuť práve nugátové. Dáme si ich zajtra na raňajky a už teraz sa na ne teším. Vyskúšate ich tiež?
Kysnuté nugátové rožky od SIsters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g múky (ja som dala pol na pol hladkú a polohrubú)
- 300 ml teplého mlieka
- 70 g bravčovej masti
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- Kôra z polovice bo citróna
- Štipka soli
Na plnku:
- Tuhý nugát (asi 200 g) alebo čokoládovú či orieškovú nátierku
Na potretie:
- 1 celé vajce
- Za hrsť mandľových lupienkov na posypanie
Ako na to?
Do teplého mlieka dáme za lyžičku z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme sem pol kocky čerstvého droždia, rozmiešame, kým sa droždie aj cukor nerozpustia a v teple necháme vzísť kvások.
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšný cukor, kôru z citróna a premiešame. Ďalej prilejeme kvások, ktorý nám medzitým pekne nakysol, bravčovú masť a dva vaječné žĺtky.
Z týchto prísad vymiesime hladké kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Prikryjeme ho čistou utierkou alebo igelitom a necháme ho vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na asi 20 rovnakých kúskov cesta (približne po 50 g). Každý kúsok cesta premiesime, vytvarujeme do bochníčka a všetky ich prikryté fóliou necháme ešte krátko podkysnúť.
Podkysnuté bochníčky potom po jednom vyvaľkáme na ovál, na jeden koniec nanesieme kúsok (alebo za lyžičku) nugátu a opatrne ho zvinieme. Posledných pár centimetrov oválu narežeme nožom na pásiky, aby vytvorili na rožtekoch ozdobný efekt. Zavinuté cesto zľahka dlaňami vygúľame a potom ohneme do tvaru rožteka.
Nugátové rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich posledný krát podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Rožky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ich posypať mandľovými lupienkami. Pečieme ich asi 25 minút do zlatohneda.
Po dopečení ich necháme vychladnúť. Ja som podávala nugátové rožky posypané práškovým cukrom.
Najlepšie kysnuté recepty
Ja mám kysnuté veľmi rada, sladké aj slané a ak ste na tom rovnako, potom vás určite poteší tento môj malý prehľad vybraných kysnutých receptov:
Syrové rožky (kváskové aj drožďové)
Pomarančové lupačky (kváskové aj drožďové)
Cifrovaný kysnutý koláč s mrveničkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.