Perníčky sa u nás doma jedia celý rok. Nie sú len jesenným alebo vianočným pečivom, práve naopak. Chutia nám kedykoľvek. Ale pravdou je, že trochu viac sa nám žiadajú v čase, keď sa vonku schladí, keď sa nám žiada teplý čaj alebo kakao, prípadne teplo z ohníka. Vyskúšajte tento môj najnovší recept. Perníčky sú nielen oku lahodiace, ale aj veľmi chutné vďaka špeciálnej chuti, ktorú vytvorí pomaranč.
Perníčky v tvare srdiečka
Ingrediencie:
- 200 g trstinového cukru
- 2 celé vajcia
- 3 PL tekutého medu
- veľká lyžica rumu (nemusí byť)
- 1 balík perníkového korenia (asi 25 g)
- po 1 ČL sódy bikarbóny a kypriaceho prášku
- 100 g mletých mandlí (alebo iných orechov)
- 150 g hladkej ražnej múky
- 150 g hladkej pšeničnej múky
- 1 PL kakaa
- Kôra z 1 pomaranča
- 1 PL pomarančovej šťavy
Na potretie:
- 1 PL rumu
- Šťava z pomaranča
Na polevu
- 150 g mliečnej čokolády
- 60 g masla (môžeme nahradiť 40 g tuku do polevy)
Ako na to?
- Cukor a vajcia vyšľaháme mixérom do bledej, nadýchanej peny. Pridáme med, pomarančovú šťavu a rum a opäť premixujeme.
- Pridáme pomleté mandle alebo orechy a mixérom premiešame.
- Obe múky, perníkové korenie, kakao, kypriaci prášok a sódu bikarbónu premiešame a preosejeme do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám tuhšie cesto, ktoré musíme poriadne vypracovať miesením.
- Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu, ideálne cez noc odpočívať v chladničke.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm (prípadne viac) a vykrajujeme z neho srdiečka. Srdiečka dáme na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme ich asi 10 minút vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch. Po vytiahnutí z rúry budú perníky mäkké, ale po vychladnutí trochu stuhnú, preto je dôležité sledovať čas pečenia. Je lepšie je ich piecť kratšie, lebo potom budú suché.
- Vychladnuté perníky potrieme štetcom pomarančovou šťavou zmiešanou s rumom, necháme krátko obschnúť a potom perníky polejeme čokoládou, ktorú roztopíme spolu s tukom nad parou. Necháme na mriežke zaschnúť. Nepoliate perníky vydržia v uzatvárateľnej nádobe.
Perníčky a medovníčky
Máte ich radi? Tak potom vitajte v klube. Lebo aj my. A veľmi. A dôkazom toho je asi najviac rôznych perníkových a medovníkových receptov, ktoré nájdete na jednom mieste.
Stačí, ak si na našej stránke receptov dáte do vyhľadávača slovo perník alebo medovník a stránka vám nalistuje naše recepty. Alebo pre zjednodušenie výberu môžete rovno kliknúť na nasledovný odkaz a inšpirujte sa mojim perníkovým výberom:
Výborné recepty na voňavé perníky či medovníky nájdete aj v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.