S veľkou radosťou vám predstavujeme náš absolútne najúspešnejší recept na plnené perníky s čokoládou. Verte, či nie, už štvrté Vianoce zdobia tieto perníky náš vianočný stôl a aj stoly mnohých z vás. Ak ste ich ešte nepiekli, najvyšší čas vyskúšať ich. Recept vás povedie k tomu, že si napečiete snáď najlepšie perníky, aké ste kedy jedli. Dodržte recept a úspech je zaručený.
Plnené perníky s čokoládou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g medu
- 250 g trstinového cukru
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- Štipka soli
- 15 g perníkového korenia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 600 g hladkej múky
- 20 g horkého kakaového prášku
- 2 celé vajcia
- Asi 100 g kyslého lekváru (ríbezľový, malinový a pod.)
- 200 g horkej čokolády na polevu, prípadne trochu tuku do polevy
Ako na to?
- Cukor, med a maslo dáme do menšieho hrnca a na jemnom plameni a za občasného miešania zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
- Potom pridáme soľ a perníkové korenie a premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozvrstvili do celej zmesi. Pridáme rozšľahané vajcia a znovu premiešame.
- Múku, kakao a sódu bikarbónu preosejeme a nalejeme do nej medovú zmes. Premiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Počas miesenia sa cesto bude lepiť, v prípade potreby môžeme prisypať trošku múky, resp.si pomúčiť ruky, ale nie príliš veľa, lebo budú perníky príliš tuhé.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
- Na druhý deň na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
- Na polovicu vykrojených koláčikov dáme za pol lyžičky lekváru a prikryjeme identickým tvarom tak, aby sme nestláčali stred (inak by vytiekol lekvár). Okraje koláčikov dôkladne popritláčame, aby sme lekvár uzavreli vo vnútri.
- Pečieme v rozohriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 12-14 minút podľa veľkosti perníčkov. Pečieme radšej kratšie ako dlhšie, dlhšie pečenie perníčky vysuší a budú tvrdé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté plnené perníky polejeme čokoládovou polevou. Na polevu si v nádobe nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu s tukom a ponárame do nej vrchnú časť perníčkov. Polevu necháme úplne zaschnúť.
A na záver pridávame ešte niekoľko tipov na chutné vianočné koláčiky:
Slávnostný makový koláč s bielkovou penou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.