slané cheddarové koláčiky
slané cheddarové koláčiky
slané cheddarové koláčiky
Ak hľadáte jednoduchý recept na slané dobroty, upečte si tieto slané cheddarové koláčiky. Poriadna dávka syra výraznej chuti spraví v tomto recepte svoju prácu a koláčiky vám a aj vašim hosťom budú určite chutiť. Cesto je veľmi jednoduché a jeho príprava je rýchla, kým bude odpočívať, vy si môžete dať kávu a vyložiť nohy a...

Ak hľadáte jednoduchý recept na slané dobroty, upečte si tieto slané cheddarové koláčiky. Poriadna dávka syra výraznej chuti spraví v tomto recepte svoju prácu a koláčiky vám a aj vašim hosťom budú určite chutiť. Cesto je veľmi jednoduché a jeho príprava je rýchla, kým bude odpočívať, vy si môžete dať kávu a vyložiť nohy a potom môžete zapojiť svoju kreativitu pri ozdobovaní koláčikov. Ideálny “zájedok” na Silvestra, ale aj kedykoľvek v roku, keď dostanete chuť na niečo slané na chrumkanie.

Slané cheddarové koláčiky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g masla
  • 200 g strúhaného syra (ja som dala cheddar)
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 ČL soli

 

Na potieranie a posýpanie:

  • 1 rozšľahané vajce
  • Rôzne semiačka: sezamové, ľanové, tekvicové, ďalej mletá paprika a rasca, celý mak, nasekané oriešky a pod.

 

Ako na to?

Tieto slané cheddarové koláčiky sú veľmi jednoduché na prípravu. Začneme tým, že do väčšej misy nasypeme polohrubú múku. Ďalej pridáme soľ, preosiaty kypriaci prášok a všetko spolu dôkladne premiešame. Postupujeme s „mokrými“ prísadami. Najprv pridáme na kocky nakrájané studené maslo, potom kyslú smotanu a napokon nastrúhaný syr. Odporúčam pridať syr výraznej chuti ako napríklad cheddar.

Zo všetkých týchto prísad rýchlo vymiesime cesto, ktoré môže mať hrudky, ale drží pokope. Netreba ho premiesiť, aby ostalo chrumkavé. Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho odpočinúť na hodinu – dve do chladničky.

Odpočinuté cesto z chladu vyberieme a na ľahko pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na hrubšie (asi na 7 mm). Z cesta vykrajujeme pomocou formičiek rôzne tvary a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Slané cheddarové koláčiky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme ich rôznymi semiačkami, korením, bylinkami alebo orieškami.

Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňov v teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 10-12 minút (závisí od veľkosti koláčikov). Odporúčam vykrajovať väčšie a hrubšie tvary, lebo koláčiky sa počas pečenia spečú a zmenšia.

Z tejto dávky som upiekla asi 4 plechy cheddarových koláčikov.

Ak máte radi videorecepty, pozývam vás pozrieť si, čo som napiekla (napríklad aj tento konkrétny recept) na môj TikTok

Silvestrovské recepty

Slané cheddarové koláčiky sa určite oplatí vyskúšať. Na našej stránke však nájdete aj ďalšie dobré recepty, ktoré sa zídu na Silvestra:

Syrové kysnuté rožky

Mini Pavlovky

Karamelová roláda

Opitý Izidor

Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou

Profiterolky s vanilkovým krémom a čokoládou

Leave a Reply