Tento šikovný recept na syrové rožky si môžete pripraviť z kvásku ale aj z droždia. Popri všetkých tých vianočných sladkých dobortách vám možno dobre padne slané pečivo. Na raňajky, len tak pod zub alebo aj večer k vínku. Odporúčam, dajte si záležať na výbere syra, ja som použila výrazný vyzretý cheddar a bol to dobrý...

Tento šikovný recept na syrové rožky si môžete pripraviť z kvásku ale aj z droždia. Popri všetkých tých vianočných sladkých dobortách vám možno dobre padne slané pečivo. Na raňajky, len tak pod zub alebo aj večer k vínku. Odporúčam, dajte si záležať na výbere syra, ja som použila výrazný vyzretý cheddar a bol to dobrý krok.

Syrové rožky z kvásku alebo droždia od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky Penam
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 80 g nakŕmeného lievita madre alebo ½ kocky čerstvého droždia
  • 30 g bravčovej masti
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL soli

 

  • 70 g masla na potieranie cesta
  • 70 g nastrúhaného syru výraznej chuti (napr. vyzretá Gouda)
  • 1 vajíčko na potieranie
  • Ľanové semiačka na posypanie

 

Ako na to?

Syrové rožky si podľa tohto receptu môžete pripraviť v dvoch verziách – v kváskovej ale aj drožďovej, ktorá bude rýchlejšia.

Kvásková verzia: večer pred spaním nakŕmime lievito madre (môžeme použiť aj ražný kvások). Na druhý deň ráno zarobíme zo všetkých uvedených prísad cesto, ktoré dobre vymiesime tak, aby sa odlepovalo od okrajov misy. Zľahka ho potrieme olejom a v miske, prikryté fóliou, ho necháme vykysúť do zdvojnásobenia objemu. Pri drožďovej verzii cesto vykysne do h hodiny, pri kváskovej to môže trvať 6-8 hodín (ja som nechala cesto kysnúť v rúre na 35 stupňoch.

Vykysnuté cesto  na ľahko pomúčenej doske rozdelíme na dve rovnaké časti, zľahka ich vyvaľkáme do tvaru kruhu a oba najprv potrieme roztopeným maslom a potom posypeme nastrúhaným syrom.

Radielkom kruhy rozdelíme na 8 trojuholníkov, každý zrolujeme a vytvarujeme do rožteka. Syrové rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme v teple ešte asi 30-60 min. podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov, syrové rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme ľanovými semiačkami a dáme ich piecť. Pečieme ich asi pol hodinu do zlatohneda.

Po dopečení necháme syrové rožky vychladnúť. Výborne chutia na raňajky alebo na zajedanie k vínku alebo iným nápojom.

Ďalšie slané “zájedky”

No čo poviete, vyskúšate tieto chutné syrové rožky? Ja mám pre vás ešte zopár ďalších typov na slané “zájedky”.

Slané muffiny s medvedím cesnakom

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Alsaský osúch

Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou

Celozrnné slané praclíky na chrumkanie

Leave a Reply