syrové pagáče
syrové pagáče
syrové pagáče
Syrové pagáče som po dlhej dobe robila nedávno na našej chalupe. Na tomto mieste sa mi vždy nejako žiada dobrých domácich kysnutých koláčov a je mi jedno, či sú sladké alebo slané. No a keďže som mala v chladničke poriadny kus poctivého vyzretého farmárskeho syra Hiadlovec od kámošov farmárov zo Slovenskej Ľupče, povedala som si,...

Syrové pagáče som po dlhej dobe robila nedávno na našej chalupe. Na tomto mieste sa mi vždy nejako žiada dobrých domácich kysnutých koláčov a je mi jedno, či sú sladké alebo slané. No a keďže som mala v chladničke poriadny kus poctivého vyzretého farmárskeho syra Hiadlovec od kámošov farmárov zo Slovenskej Ľupče, povedala som si, že nastal ten správny čas na syrové pagáče. Podarili sa parádne a so syrom výraznej chuti boli veľmi chutné.

Syrové pagáče od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vajce
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 2 zarovnané ČL soli

 

Na plnku:

  • 100 g strúhaného syra výraznej chuti (ja mám najradšej farmársky syr Hiadlovec)
  • 100 g masla

 

  • 1 vajce na potieranie, prípadne celá rasca na posypanie

 

Ako na to?

Najprv si zarobíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a rozdrobené droždie a necháme ho pri izbovej teplote vzísť.

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a dobre premiešame. Ďalej pridáme olej a vajce a napokon aj vykysnutý kvások. Mixérom alebo varechou začneme spracovávať cesto. Cesto miesime, kým je kompaktné, hladké a netrhá sa na povrchu. Potom ho prikryté fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Kým cesto kysne, nastrúhame všetok syr a necháme si roztopiť a vychladnúť maslo.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme alebo dlaňami roztlačíme na väčší obdĺžnik, ktorý po celom povrchu potrieme roztopeným vychladnutným maslom a posypeme väčšou časťou syra. Trochu syra si odložíme bokom, neskôr ním budeme posýpať pagáčiky.

Pripravený plát cesta preložíme na tretiny ako list do obálky. Pracujeme čo najpresnejšie, aby sa cesto rovnomerne a pekne nalístkovalo. Prikryjeme ho a necháme asi 15-20 minút podkysnúť.

Podkysnuté cesto otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme ho a opäť ho preložíme na tretiny ako list do obálky, tentoraz však kolmo na prvé prekladanie. A zas ho necháme prikryté podkysnúť. Prekladanie a rozvaľkávanie zopakujeme ešte dva razy – spolu teda cesto preložíme 4-krát.

Po poslednom preložení a podkysnutí teraz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1-1,5 cm a ostrým nožom ho narežeme na štvorce. Takto nám nevznikne žiaden odpad a my pekne spotrebujeme celé cesto.

Syrové prekladané pagáče naukladáme s odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich poslednýkrát podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Pagáčiky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyškom nastrúhaného syra, prípadne celou rascou. Pečieme ich asi 25 minút do zlatista.

Po dopečení ich necháme vychladnúť. Skladujeme ich v plastovom sáčku, aby neobschli.

Pagáče

Ok, nemáte chuť na syrové pagáče? Nevadí, lebo na našej stránke máme pagáčových receptov habadej. Čo by ste povedali napríklad na:

Slané tvarohové pagáčiky bez kysnutia

Kváskové oškvarkové pagáče

Výborné zemiakové pagáče

Domáce oškvarkové pagáče

Leave a Reply