Táto vianočka je pre nás najlepšia, akú sme kedy jedli. Recept na ňu nám dali našli priatelia z Viedne, odkiaľ vlastne aj pochádza, vraj je to starý recept, rokmi, desiatkami rokov a možno pomaly už aj storočím overený recept, ktorý nás nikdy nesklamal. Vianočka z neho je mäkká, vzdušná, voňavá po kysnutom ceste a ak chcete, tak aj dochutená hrozienkami. Keď si ju upečiete niekedy na raňajky, už nikdy viac nebudete chcieť kupovanú. Vážne.
Vianočka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (alebo pol na pol hladká a polorubá)
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 220-250 ml mlieka
- 10 g soli
- 2-3 žĺtky
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 80 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 40 ml rumu
- 1 vajce na potretie
- Za hrsť mandľových lupienkov
Ako na to?
- Asi 1/3 mlieka zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 5 minút, resp. kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.
- Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. V tomto momente pridáme namočené hrozienka.
- Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút) alebo ručne – majte na mysli, že cesto sa vám spočiatku bude dosť lepiť, ale odolajte prisypávaniu múky.
- Vymiesené cesto necháme prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým neznásobí svoj objem.
Vianočka – ako ju my zapletáme
Zapletanie vianočky:
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky – z tejto dávky vyjdú dve vianočky.
- Každú guľu ďalej rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.
- Dva pásy preložíme cez seba tak, aby tvorili kríž. Priložíme k sebe vždy dva a dva k sebe patriace konce .
- Otočíme si vianočku tak, aby sme mali 4 konce naspodu a hrubý spletenec na vrchu.
- Teraz budeme zhora nadol prepletať 4 pásy, až po konce, ktoré k sebe pritlačíme, aby sa zalpetenec nerozchádzal.
- Opakujeme aj s druhou časťou cesta.
- Vianočky položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtok na povrchu vianočky nezaschne.
- Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
- Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 35 minút.
- Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
Vianočkové recepty
Vianočka ako orechovník a makovník
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.