Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť ináč – lebo vždy ostanú iné koláčiky :-).
Zvyškový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 700 g nezjedených vianočných koláčikov (linecké, perníky, vanilkové rožky, medvedie labky a pod.)
- 200 ml zohriateho mlieka
- 75 g nastrúhanej horkej čokolády – napríklad zvyšky z Mikuláša (môže byť aj menej)
- 60 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 kopcovitá PL kryštálového cukru
- 2 ČL kyslého lekváru (ja som dala citónový, ale dajte taký, aký máte práve otvorený)
- 1 kopcovitá ČL kypriaceho prášku
- Nasekané orechy (alebo hrozienka) – tak za hrsť – dve
- Asi 100 g horkej čokolády a 20 g tuku do polevy – na poliatie
- Zopár nasekaných orechov na ozdobenie
- Šľahačka
Ako na to?
- Nezjedené vianočné koláčiky dáme do mixéra a rozmixujeme ich na múčku. Zalejeme ich zohriatym mliekom, premiešame a necháme postáť.
- Celé vajcia dáme do nádoby a šľaháme ich na vysokých obrátkach do nadýchanej peny. Potom do nich primiešame lekvár, vlejeme ich do keksíkovej zmesi a všetko spolu dobre premiešame.
- Ďalej pridáme nastrúhanú čokoládu a všetko spolu opäť dobre premiešame.
- Na cesto preosejeme múku s kypriacim práškom a vmiešame ju gumenou varechou.
- No a napokon pridáme nasekané orechy (alebo hrozienka, či iné sušené ovocie, ktoré doma nájdeme) a premiešame.
- Cesto nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na srnčí chrbát (alebo na bábovku, ale aj na plech) a pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 50-60 minút (ak sme ho vyliali na plech, pečieme kratšie). Špajlou odskúšame, či je zvyškový koláč prepečený a potom ho vyberieme z rúry. Necháme ho ešte asi 15 minút vo forme vychladnúť, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
- Hotový zvyškový koláč polejeme roztopenou čokoládou s troškou tuku do polevy, posypeme nasekanými orechmi a necháme zaschnúť.
- Podávame s vyšľahanou šľahačkou.
Do poslednej omrvinky
Jedlo je vzácne a najmä, keď ho vlastnoručne pripravíme. Je teda škody vyhadzovať ho a preto som rada, že sú recepty, vďaka ktorým minimalizujeme potravinový odpad. V Zvyškový koláč je presne ten recept, ktorý každý z nás po Vianociach potrebuje. Asi každému z náš ostane po Vianociach zásoba nedojedených koláčikov. Ak vám ostali napríklad len perníčky, potom vyskúšajte náš perníkový cheesecake – vďaka nemu parádne zužitkujete pokojne aj obschnuté perníky.
Recept: perníkový cheesecake s najkrémovejšou plnkou.
Ak hľadáte ďalšie zero-wastové recepty, odporúčam vám blog mojej kamarátky Lucie – DO POSLEDNEJ OMRVINKY.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.