Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť...

Keď vám po Vianociach ostanú koláčiky, ktoré už nikto nechce jesť, napečte si z nich zvyškový koláč. Takto nevyhodíte ani kúsok dobrôt, ktoré ste tak prácne napiekli a vytvoríte z nich novú dobrotu. Taká koláčová recyklácia, na konci ktorej vás čaká dobrota ku kávičke. Vyskúšajte náš recept, najlepšie na ňom je, že vždy bude chutiť ináč – lebo vždy ostanú iné koláčiky :-).

Zvyškový koláč od Sisters Bakery

 

Ingrediencie: 

  • 700 g nezjedených vianočných koláčikov (linecké, perníky, vanilkové rožky, medvedie labky a pod.)
  • 200 ml zohriateho mlieka
  • 75 g nastrúhanej horkej čokolády – napríklad zvyšky z Mikuláša (môže byť aj menej)
  • 60 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 kopcovitá PL kryštálového cukru
  • 2 ČL kyslého lekváru (ja som dala citónový, ale dajte taký, aký máte práve otvorený)
  • 1 kopcovitá ČL kypriaceho prášku
  • Nasekané orechy (alebo hrozienka) – tak za hrsť – dve
  • Asi 100 g horkej čokolády a 20 g tuku do polevy – na poliatie
  • Zopár nasekaných orechov na ozdobenie
  • Šľahačka

 

Ako na to?

  • Nezjedené vianočné koláčiky dáme do mixéra a rozmixujeme ich na múčku. Zalejeme ich zohriatym mliekom, premiešame a necháme postáť.
  • Celé vajcia dáme do nádoby a šľaháme ich na vysokých obrátkach do nadýchanej peny. Potom do nich primiešame lekvár, vlejeme ich do keksíkovej zmesi a všetko spolu dobre premiešame.
  • Ďalej pridáme nastrúhanú čokoládu a všetko spolu opäť dobre premiešame.
  • Na cesto preosejeme múku s kypriacim práškom a vmiešame ju gumenou varechou.
  • No a napokon pridáme nasekané orechy (alebo hrozienka, či iné sušené ovocie, ktoré doma nájdeme) a premiešame.
  • Cesto nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na srnčí chrbát (alebo na bábovku, ale aj na plech) a pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 50-60 minút (ak sme ho vyliali na plech, pečieme kratšie). Špajlou odskúšame, či je zvyškový koláč prepečený a potom ho vyberieme z rúry. Necháme ho ešte asi 15 minút vo forme vychladnúť, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
  • Hotový zvyškový koláč polejeme roztopenou čokoládou s troškou tuku do polevy, posypeme nasekanými orechmi a necháme zaschnúť.
  • Podávame s vyšľahanou šľahačkou.

Do poslednej omrvinky

Jedlo je vzácne a najmä, keď ho vlastnoručne pripravíme. Je teda škody vyhadzovať ho a preto som rada, že sú recepty, vďaka ktorým minimalizujeme potravinový odpad. V Zvyškový koláč je presne ten recept, ktorý každý z nás po Vianociach potrebuje. Asi každému z náš ostane po Vianociach zásoba nedojedených koláčikov. Ak vám ostali napríklad len perníčky, potom vyskúšajte náš perníkový cheesecake – vďaka nemu parádne zužitkujete pokojne aj obschnuté perníky.

Recept: perníkový cheesecake s najkrémovejšou plnkou. 

Ak hľadáte ďalšie zero-wastové recepty, odporúčam vám blog mojej kamarátky Lucie – DO POSLEDNEJ OMRVINKY.

Leave a Reply