Recept na toto mliečne pečivo s medom som začala tvoriť dávnejšie, keď si môj muž začal v obchode kupovať také mäkké hotové pečivká s večnou trvanlivosťou. Chutiť nám chutili, o tom potom, ale hovorím si, že keď má pečivo vydržať tak mäkké dva-tri mesiace, nebude to bez kompromisov. A mala som pravdu. Zloženie nebolo veľmi zdravo pôsobiace a tak som si vymyslela tento recept. Múka, med, droždie a mliečne výrobky a je z toho super mäkké pečivo bez konzervantov a “zmäkčovačov”. Čiže ho dám bez výčitiek aj deťom.
Mliečne pečivo s medom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka čerstvých kvasníc
- 250 ml plnotučného mlieka
- 75 ml bieleho jogurtu (aspoň 3.5% tuku)
- 75 g masla izbovej teploty
- 2 PL medu
- 1/2 ČL soli
- Mlieko na potretie
Ako na to?
- Toto kysnuté cesto je jednoduché a dá sa pripraviť dvomi spôsobmi. Buď len všetko nahádžeme do misy, vymiesime a necháme cez noc kysnúť v chladničke, alebo cesto necháme vykysnúť v teple. V oboch prípadoch budete mať zaručený dobrý výsledok, rozdiel je len v načasovaní. Na raňajky je lepšie zvoliť nočné chladničkové kysnutie, na olovrant vám stačí klasické izbové kysnutie.
- Večer si v mixéri zmiešame všetky suroviny okrem mlieka na potretie. Naším cieľom je pružné a mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy a je na povrchu hladké. Mixéru to bude trvať asi 10-15 minút.
- Cesto potom môžeme ručne premiesiť na pomúčenej doske, dáme ho do väčšej misy a prikryjeme potravinovou fóliou.
- Odložíme do chladničky na noc kysnúť. Preto je ozaj dôležité použiť misu aspoň dvojnásobne väčšiu ako nevykysnuté cesto.
- Na druhý deň bude cesto krásne nakysnuté. Ak nechávame cesto kysnúť v teple, vykysne asi po hodine.
- Vykysnuté cesto na mliečne pečivo s medom rozdelíme asi na 18-20 kúskov, ktoré prstami roztlačíme na štvoce asi 10×10 cm veľké.
- Pečivká opatrne zrolujeme, pritlačíme šev a konce, jemne ich ešte dlaňami prešúľame, aby sme dostali pekné valčeky, dáme ich na plech s papierom na pečenie (necháme medzi nimi miesto, lebo pri podkysávaní a pečení ešte pekne podrastú) a necháme pod čistou utierkou podkysnúť asi pol hodinu, prípadne trochu viac.
- Pred pečením ich potrieme mliekom.
- Mliečne pečivo s medom pečieme na 180 stupňov asi 20=25 minút, kým sa pečivká nezačnú farbiť do zlatohneda a spodky sú upečené.
Domáce pečivo
Či na sladko alebo na slano, domáce je domáce a o pečive to platí dvojnásobne. Ak nedáte dopustiť na vôňu čerstvo napečeného pečiva, inšpirujte sa našimi receptami, ktoré – verte nám – budete piecť určite viac než len raz.
Domáce hotdogové rožky so sezamom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.