Bavorské praclíky chutia najlepšie čerstvo napečené. Toto obľúbené pečivo sa pripravuje z jednoduchého bezvaječného kysnutého cesta, ktoré je tuhšie ako na iné druhy pečiva, aby odolalo teplému vodnému kúpeľu 😊. V pôvodnej receptúre sa surové praclíky namáčajú v lúhovom roztoku (3-5% roztok hydroxidu sodného, resp. lúhu sodného), ale ten bežne nezoženiete. Okrem toho je práca s ním nie úplne bezpečná. Ako bezpečná náhrada sa preto používa roztok sódy bikarbóny, ktorú máme takmer všetci bežne doma.
Bavorské praclíky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 kg hladkej chlebovej múky Penam
- 600 ml vlažnej vody
- 60 g čerstvého droždia (1 a ½ kocky alebo 2 balíčky sušeného)
- 2 PL tuku (masla alebo bravčovej masti)
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
Na nálev:
- 2 litre vody
- 40 g sódy bikarbóny
- Hrubozrnná soľ na pospanie
Ako na to?
Aj keď sú bavorské praclíky kysnuté, nemusíte sa báť dlhej prípravy. Hotové cesto sa totižto nenecháva dlho kysnúť, len krátko podkysnúť. Vďaka tomu sa proces prípravy oproti bežnému kysnutému pečivu zrýchli.
Tak poďme sa do toho pustiť. Do vlažnej vody rozmiešame cukor a droždie. Do väčšej misy pridáme kilo chlebovej múky, premiešame ju so soľou a potom pridáme maslo alebo masť a celú toto zalejeme vo vode rozpusteným droždím. Vymiesime kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto na pracovnej doske ručne krátko premiesime a vyformujeme do hrubého valca. Ostrým nožom ho naporciujeme na 10 rovnakých kusov (ak chceme väčšie praclíky) alebo na 14 kusov, ak chceme menšie praclíky.
Z každého kúska cesta vyšúľame asi 50 cm dlhý pás, pričom v strede ho necháme hrubší a na oboch koncoch ho vyšúľame do tenka. Vytvarujeme praclíky (viď foto) a necháme ich na pracovnej doske prikryté fóliou krátko podkysnúť. Medzitým si pripravíme nálev. Do väčšieho plytkého hrnca alebo rajnice nalejeme vodu, pridáme sódu bikarbónu a necháme zovrieť. A zatiaľ si pripravíme 3 plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie a rúru dáme vyhriať na 230 stupňov.
Keď roztok zovrie, ponárame doň na 20-30 sekúnd pripravené praclíky. Opatrne ich vyberieme, krátko necháme odkvapkať a rovno ich kladieme na plech s papierom. Každý posypeme hrubozrnnou soľou a v hrubej časti narežeme chlebovým narezávatkom.
Bavorské praclíky pečieme asi 20 minút do tmavohneda. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke.
Domáce je domáce
Ja mám bavorské praclíky najradšej, keď sú ešte teplé. Potriem si ich maslom, ktoré sa na nich trochu roztopí a najlepšie mi chutia s plátkovým syrom. Alebo len tak, bez ničoho. Ak sa ich rozhodnete napiecť, budem sa veľmi tešíť, keď tento recept priamo tu, na stránke, ohodnotíte plným počtom hviezdičiek. Pomôže to ďalším vypekačom vyberať si recepty.
Na záver vám sem ešte pridám vybrané recepty na moje obľúbené domáce pečivá. Kliknite na link a vyskúšajte ich. Skutočne len z mála ingrediencií sa dá napiecť skvelé čerstvé domáce pečivo.
Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku
Jednoduchá chladničková ciabatta
Moje videorecepty
Hovorí sa, že aj oči by jedli :-). Je to pravda, z vlastnej skúsenosti to môžem potvrdiť. Najlepšie ma na recept naláka video a ak ste na tom podobne, potom vás pozývam sledovať ma na sociálnych sieťach, kde všetky nové recepty pridávam aj vo videopodobe. Uvidíte postup, ako som sladké či slané dobroty pripravovala, ako vyzerajú pred a po dopečení a občas aj, ako sa nimi napchávam :-).
Kliknite na odkazy nižšie a sledujte ma, už teraz vám ďakujem za váš “FOLLOW”.
Sledovať na FACEBOOKU.
alebo sledovať na INSTAGRAME.
Sledovať na TIK TOKU.
Michaela
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.