Som úplným maniakom do starých receptov. Hanácke koláče tvarohom a lekvárom som upiekla podľa receptu od mojich kámošov farmárov v Slovenskej Ľupči. Ich dedko mi rozprával, že tento recept priniesol on z Čiech, keď tam bol na vojne. Aby boli koláče čo najautentickejšie, tvaroh, ktorým som ich plnila, pochádza tiež priamo z farmy a dokonca som pomáhala pri jeho výrobe. Koláče sa podarili, aj keď to možno nie sú fotogenické krásavice, chutia božsky. Mäkkučké nadýchané kysnuté cesto, tvarohová plnka, ktorou sme teda nešetrili a poctivý domáci hustý lekvár a na ňom chrumkavá posýpka. Sú úžasné, vážne.
Hanácke koláče s tvarohom a lekvárom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1000 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 500 ml mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia
- Štipka soli
- Trochu citrónovej kôry
- 4 vajcia (použijeme 4 žĺtky a 1 bielko)
- 3 PL bravčovej masti
Na tvarohovú plnku:
- 750 g plnotučného tvarohu
- 1 Zlatý Klas
- 2 vajcia a zvyšné 3 bielky z cesta
- 200 g kryštálového cukru
- Kôra z 1 citróna (trochu z nej použijeme aj do cesta)
- 50 g roztopeného masla
- Prípadne za hrsť hrozienok (nemusí byť)
Ešte potrebujeme 1 pohár tuhého džemu (slivkového alebo napríklad višňového), 1 vajce na potieranie a na posýpku 150 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru a asi 5 PL oleja alebo roztopeného masla.
Máte radi klasické recepty?
Potom kniha TAKMER ZABUDNUTÉ RECEPTY, ktorú sme napísali a samé si vydali, nesmie u vás chýbať. 70 osvedčených receptov na sladké a slané pečenie vám pripomenie časy strávené na prázdninách u babičky.
Ovocné, slávnostné, vianočné, slané, domáce pečivo a chlieb, jesenné….a mnohé iné.
Pozrite si, aké recepty sme do knižky spísali a prečítajte si, čo povedali o knižke tí, ktorí si ju už kúpili. Takmer všetky – s výnimkou zopár receptov – sú úplne nové, ešte nepublikované na našej stránke.
Kúpte si knižku teraz – ešte stále s poštovným zadarmo – a spravte radosť sebe alebo niekomu blízkemu.
My vám ďakujeme za vašu podporu. Aj vďaka nej môže náš obľúbený blog, plný chutných receptov pre vás, fungovať.
Ako na to?
- Vo vlažnom mlieku rozdrobíme kocku droždia, pridáme 1 PL z cukru, premiešame a necháme v teple vykysnúť na kvások.
- Do väčšej misy dáme múku, cukor, soľ, citrónov kôru, pridáme 1 celé vajce, 3 žĺtky, masť a napokon vlejeme aj pripravený kvások. Vymiesime hladké, nelepivé cesto, ktoré prikryté utierkou necháme pri izbovej teplote vykysnúť asi pol hodinu – hodinu.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, dvomi žĺtkami, roztopeným vychladnutým maslom a Zlatým klasom. Potom zľahka primiešame sneh z 5 bielok a ak chceme, tak aj hrozienka.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnako veľkých kúskov, každý premiesime, vytvarujeme buchtičku a prikryté utierkou necháme podkysnúť.
- Vezmeme bochníček vykysnutého cesta, rukou ho roztľapkáme na kruh o hrúbke asi pol cm, do stredu dáme za kopcovitú lyžičku tvarohovej plnky a dôkladne uzavrieme. Vytvarujeme bochníček a položíme ho švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi koláčmi necháme dostatok voľného miesta, lebo ešte poriadne podrastú počas pečenia.
- Pripravené koláče na plechu dlaňou opatrne stlačíme a sploštíme, potom v strede prstami opatrne vytvoríme priehlbinku, do ktorej dáme za lyžičku tuhého lekváru. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou, na ktorú jednoducho zmiešame tri uvedené suroviny a rukami ich rozmrvíme. Necháme ešte krátko podkysnúť na plechu.
- Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Hanácke koláče v nej pečieme asi 15 minút, kým sú okraje a spodky koláčov sfarbené do zlatohneda.
Kysnuté koláče a pečivo
Veľa ľudí sa bojí kysnutého cesta. Vraj sa im málokedy podarí, nenakysne dobre, je tuhé a nakoniec koláč letí do koša. Upiecť dobré kysnuté koláče nie je vôbec ťažké a verte, že podľa našich receptov sa vám to podarí a budete spokojní. Či už sa rozhodnete pre dnešné hanácke koláče alebo vás zaujme niektorý z receptov nižšie, podľa našich receptov sa vám kysnuté určite podarí.
Kysnutá cisárska bábovka Kaisergugelhupf
Pľundrové cesto (kysnuté lístkové) a orechové slimáky z neho
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.