moravské koláče bez kysnutia
moravské koláče bez kysnutia
Mám pre vás dnes recept na moravské koláče bez kysnutia. Lebo keď je vonku tak pekne, človeku sa ani nechce veľmi doma pri rúre čas tráviť, že? A vtedy sa oplatí niekedy vziať overený recept, trochu si ho zjednodušiť a pripraviť si jeho praktickejšiu verziu, ktorej príprava nám zaberie menej času. Moravské koláče bez kysnutia...

Mám pre vás dnes recept na moravské koláče bez kysnutia. Lebo keď je vonku tak pekne, človeku sa ani nechce veľmi doma pri rúre čas tráviť, že? A vtedy sa oplatí niekedy vziať overený recept, trochu si ho zjednodušiť a pripraviť si jeho praktickejšiu verziu, ktorej príprava nám zaberie menej času.

Moravské koláče bez kysnutia

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky Penam
  • 150 g hrudkového tvarohu
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 3-4 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli

 

Na plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 150 ml zovretého mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • citrónová kôra

 

Ďalej potrebujeme: 1 lekvár (ja som použila jahodový, ale hodí sa sem napr. slivkový), 1 vajce na potieranie, zopár mandlí na ozdobenie

 

Ako na to?

Uvedené prísady na cesto dáme do väčšej misy a vymiesime z nich hutné a kompaktné cesto, ktoré bude mať v sebe tvarohové hrudky. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi pol hodinu až hodinu odpočinúť.

Tento čas môžeme využiť na prípravu plnky.

Mak s cukrom a citrónovou kôrou premiešame. Mlieko dáme zovrieť a zalejeme ním mak. Premiešame a necháme mak vsiaknuť všetku tekutinu. Vznikne nám hustá plnka, ktorú necháme vychladnúť.

Keď je cesto na moravské koláče bez kysnutia odpočinuté, vyberieme ho z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrubší plát (asi 1-1,5 cm hrubý). Vykrajovačkou vykrajujeme okrúhle koláče (mne z tejto dávky vyšlo asi 12 koláčov s priemerom 8 cm). Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou pohára vtlačíme do koláčov priehlbinku, do ktorej budeme dávať plnku.

Najprv nanesieme lekvár a naň potom vrstvu makovej plnky. Na povrchu môžeme koláče ozdobiť napríklad mandľami (alebo hrozienkami a pod.).

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, koláče pred pečením ešte po obvode potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť asi na 20-25 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda a koláče sú aj odspodu upečené do bledohneda.

Necháme ich vychladnúť a rovno ich podávame.

Jednoduché pečenie

Aj keď verím, že pečenie je aj vašou vášňou, úplne si viem predstaviť, že na každého človeka – milovníka pečenia raz príde chvíľa, kedy sa nám nechce. Ale hlad po sladkom, po dobrom koláčiku či dezertíku neustáva. Pre tieto momenty tu mám malú záchranu v podobe receptov, ktoré sú jednoduché alebo rýchle alebo oboje :-). Dnešné moravské koláče bez kysnutia sú jedným z nich, ale vyskúšajte rovnako aj tieto:

Jablkové taštičky z jednoduchého lístkového cesta

Jogurtový hrnčekový koláč

Slané chedarové koláčiky

Krupicový krémeš – krémešovník

Jednoduchá chladničková ciabatta

Leave a Reply