Aj keď sa šišky pôvodne piekli len v čase fašiangov, my si ich doprajeme kedykoľvek máme na ne chuť. Sedliacke šišky majú pôvod v nemecky hovoriacich krajinách. Smažia sa neplnené a potom sa rozhodnete, ako si ich doladíte. Najčastejšie vyhráva nejaký dobrý lekvár (u nás marhuľový alebo jahodový) alebo ak chceme byť fajnšmekri, tak si...

Aj keď sa šišky pôvodne piekli len v čase fašiangov, my si ich doprajeme kedykoľvek máme na ne chuť. Sedliacke šišky majú pôvod v nemecky hovoriacich krajinách. Smažia sa neplnené a potom sa rozhodnete, ako si ich doladíte. Najčastejšie vyhráva nejaký dobrý lekvár (u nás marhuľový alebo jahodový) alebo ak chceme byť fajnšmekri, tak si ich pripravíme s jahodovou penou, ktorú robievala ešte aj naša maminka. My dnes používame teplomer na meranie teploty cukrového rozvaru, mamu jeden dedko od susedov, majster cukrár,  naučil používať drôtené očko, z ktorého po namočení do správne urobeného cukrového rozvaru išli ako keby bublinky. Dosť bolo spomienok, poďme smažiť :-).

Sedliacke šišky s jahodovou penou

Ingrediencie:  

  • 180 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • Kôra z 1 citróna
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 PL rumu
  • Asi pol litra oleja na vysmážanie

 

Na jahodovú meringue plnku:

  • 100 ml vody
  • 5 PL kryštálového cukru
  • Asi 4-5 PL jahodového lekváru
  • 2 bielky

 

Ako na to?

  • Odoberieme 100 ml mlieka, zohrejeme ho (stačí aby bolo vlažné) a rozmiešame v ňom droždie. Pridáme 80 g múky, rozmiešame a necháme utierkou prikryté pri iybovej teplote kysnúť. Kvások výrazne zväčší svoj objem a na povrchu vzniknú trhlinky – vtedy je kvások pripravený.
  • Žĺtky, vajcia, vanilku, citrónovú kôru a kryštálový cukor vymiešame do bledej peny.
  • Pridáme mlieko, rum, zvyšnú múku, kvások a na kúsky nakrájané mäkké maslo a mixérom vypracujeme cesto.
  • Cesto sa bude lepiť, ale nevadí. Dáme ho na dobre pomúčenú pracovnú dosku, premiesime, dáme späť do misy a prikryté čistou utierkou necháme odpočívať a kysnúť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Vykysnuté cesto opäť premiesime, rozvaľkáme na 1 cm a vykrajujeme kolieska. Položíme ic na pomúčenú utierku a prikryté ich necháme podkysnúť. Môže to trvať asi pol hodinu.
  • Palcom vytlačíme v strede koliesok dutinku, potom ukazovákmi potiahneme do stán a vytvoríme oválny tvar (nemusí byť).
  • V hlbšej panvici rozohrejeme olej na maximálne 160 stupňov, dáme doň pripravené sedliacke šišky (dutinkou nadol) a opekáme asi minútu – dve. Otočíme a pri otvorenej panvici opekáme aj y druhej strany minútku, max.dve.
  • Upečené šišky necháme na servítke odkvapkať od oleja.

  • Na jahodovú meringue penu dáme do malého kastrólika vodu a kryštálový cukor a bez miešania ic necháme variť. Pripravujeme si takto ckrový rozvar. Ak máte kuchynský teplomer, treba dosiahnuť teplotu 112 stupňov, ak nie, nechajte cukor z vodou vrieť asi 4-5 min.
  • Medzitým si do tuha vyšľaháme bielky s jahodovým lekvárom. Akonále máme cukrový rozvar hotový, pomaly ho vlievame do bielkovej zmesi za stáleho miešania mixérom.
  • Penu miešame ešte asi 5 minút do vychladnutia.
  • Nanesieme ju na vychladnuté sedliacke šišky a nestačíme sa diviť, ako miznú z taniera.

Fašiangy a rôzne šišky

Sedliacke šišky nie sú jediné šišky v našom repertoári. Na záver tohto receptu vám prinášame ešte výber rôznych šiškových receptov, z rôznych kútov sveta:

Perníkové šišky s karamelovou polevou

Šišky bez vajec a masla – sfenj

Dokonalé šišky – múdre rady ako na to

Fašiangové šišky s pivom

Šišky bez kysnutia

Srdiečkové šišky

Grécke šišky Loukoumades

Donuts – americké šišky aj v kváskovej verzii

 

 

Leave a Reply