syrové pagáče s makom
syrové pagáče s makom
syrové pagáče s makom
Na tieto syrové pagáče s makom som sa veľmi tešila. Väčšinou pečiem oškvarkové alebo zemiakové, ale zažiadalo sa mi zmeny. Asi to poznáte. Mäkké, prekladané cesto, dochutené syrom, chrumkajúce vďaka maku nám doma veľmi chutilo. Tak verím, že aj u vás zožnú tieto syrové pagáče s makom úspech. Syrové pagáče s makom od Sisters Bakery...

Na tieto syrové pagáče s makom som sa veľmi tešila. Väčšinou pečiem oškvarkové alebo zemiakové, ale zažiadalo sa mi zmeny. Asi to poznáte. Mäkké, prekladané cesto, dochutené syrom, chrumkajúce vďaka maku nám doma veľmi chutilo. Tak verím, že aj u vás zožnú tieto syrové pagáče s makom úspech.

Syrové pagáče s makom od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 80 ml oleja
  • 50 g celého maku
  • 1 vajce
  • 1 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • 20 g čerstvého droždia (pol kocky)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 75 g nastrúhaného syra (napr. Eidam, Cheddar a pod.)
  • 1 vajce na potieranie
  • Hrubozrnná soľ a celá rasca na posypanie

 

 

Ako na to?

Na syrové pagáče s makom dáme do vlažného mlieka rozpustiť droždie a lyžičku cukru a v teple necháme vzísť kvások.

Múku premiešame so soľou a makom, pridáme kvások, celé vajce a olej a vymiesime hladké hutné cesto. Necháme ho v mise, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika. Polovicu z neho potrieme mäkkým maslom a posypeme nastrúhaným syrom. Preložíme, vyrovnáme, aby sme mali presný obdĺžnik a zľahka prejdeme valčekom, aby sa obe vrstvy cesta spojili.

Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke asi 20 minút kysnúť.

Potom ho vyberieme, rozvaľkáme na presný obdĺžnik a ten preložíme na tri časti ako list do obálky. Zabalíme do fólie a opäť ho necháme v chladničke asi 20 minút. Potom ho znovu rozvaľkáme, preložíme a zopakujeme aj kysnutie. Cesto celkovo preložíme 4 razy.

Po poslednom kysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, vykrajujeme syrové pagáče a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryté fóliou ich necháme krátko podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 stupňov a syrové pagáče s makom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou a rascou a pečieme ich asi 20 – 25 minút do zlatohneda.

Pagáče a pagáčiky

Človek sa ich len tak ľahko nepreje, súhlasíte? Pagáče a pagáčiky sa dajú spraviť v rôznych podobách, nielen ako naše dnešné syrové pagáče s makom. Pozrite si aj naše ďalšie recepty na stránke:

Kváskové oškvarkové pagáče

Syrové pagáče

Tvarohové pagáče so smotanou

Zemiakové pagáče

Domáce oškvarkové pagáče

 

Leave a Reply