Mám pre vás super jednoduchý recept na tvarohové šišky, ktorý si veľmi rýchlo pripravíte kdekoľvek. Doslova. Nepotrebujete na ich prípravu nič, okrem misy a nejakého miešadla (varecha, lyžica) a potom sporák, na ktorom ich budete vysmážať. Verte, že keď ich raz vyskúšate, recept si založíte medzi “favoritov” :-).
Tvarohové šišky bez droždia od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 300 g hladkej alebo polohrubej múky
- 3 celé vajcia
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- trochu citrónovej kôry
Plus ešte škoricový cukor na obaľovanie šišiek (asi 150 g cukru s 2-3 ČL mletej škorice) a asi pol litra oleja na vysmážanie.
Ako na to?
Tvarohové šišky bez kysnutia sú skutočne jednoduchým a rýchlym receptom. Nebudete naň potrebovať žiadne špeciálne kuchynské náradie, či mixér, vystačí vám misa a varecha, prípadne len lyžica. Z tejto dávky mi vyšlo šišiek tak za dva kopcom naložené taniere, ale hneď sa zjedli 😊)).
Tak sa poďme do toho pustiť. Najprv si necháme tvaroh na situ stiecť, aby nebol príliš mokrý. Potom k nemu pridáme tri celé vajíčka, kryštálový cukor (stačí ho pomerne málo, lebo hotové šišky aj tak obaľujeme v škoricovom cukre), cesto môžeme dokonca vylepšiť nastrúhanou citrónovou kôrou. Všetko zamiešame a nakoniec prisypeme hladkú alebo polohrubú múku a 1 ČL sódy bikarbóny. Vypracujeme kompaktné cesto a rovno ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm (hrubšie je lepšie než príliš tenké).
Do kastróla nalejeme asi pol litra oleja a dáme ho rozohriať (ideálne do teploty asi 150-160 stupňov, resp. kým nezačne štipka múky doň hodená jemne syčať).
Potom z cesta pomocou vykrajovačiek vykrajujeme rôzne tvary a opatrne ich kladieme do oleja. Trochu stíšime oheň a tvarohové šišky v oleji opekáme pekne z oboch strán do zlatohneda. Po dopečení ich vyberieme dierkovanou varechou, necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku a ešte teplé ich obaľujeme v škoricovom cukre. A rovno ich podávame, najlepšie chutia hneď po dopečení, aj keď aj neskôr nie sú na zahodenie.
Jednoduché a rýchle recepty?
Aj keď sa ja osobne rada motám v kuchyni pokojne aj celý deň, sú chvíle, kedy chcem mať navarené alebo napečené rýchlo a ísť robiť niečo iné. A pre také prípady mám na mojej stránke zopár šikovných receptov, ktoré sem teraz pre istotu zhromaždím, lebo sa sem tematicky hodia :-). A je dobré mať ich po ruke.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.