Naša veľkonočná torta je plná čokolády, netradične dozdobená chrumkavou vrstvou bielkového snehu a má príjemnú maslovo-citrónovú chuť. Nemusíte sa však obmedzovať len na Veľkú noc, proste si ju napečte vtedy, keď budete mať chuť na kus dobrého koláča.
Veľkonočná torta s kúskami čokolády od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 200 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 160 g hladkej múky
- 100 g horkej čokolády
- 7 vajec
- Kôra z 1 citróna, šťava z 1 citróna
Ako na to?
- Maslo dáme do hrnca a na strednej teplote na sporáku ho roztopíme. Roztopené maslo ešte asi 5 mint ďalej za občasného miešania „varíme“, kým sa nesfarbí jemne do bledohneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 2 vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme bokom. K žĺtkom pridáme 5 celých vajec a polovicu kryštálového cuk a vyšľaháme ich spolu do nadýchanej bledej hmoty.
- Do vaječnej zmesi prilejeme vychladnuté roztopené maslo, premiešame, pridáme múku a gumenou varechou všetko zamiešame. Napokon pridáme na kúsky nasekanú čokoládu a kôru a šťavu z citróna a premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút.
- Po 45 minútach vyberieme tortu z rúry a necháme ju trochu vychladnúť. Teplotu na rúre znížime na 90 stupňov a zapneme teplovzdušný režim (vrtuľa).
- Vychladnutú tortu vyberieme z formy. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme do tuhej špičky a potrieme nimi okraje a povrch torty. Tortu, položenú na plech s papierom na pečenie, vložíme späť do rúry (so zníženou teplotou a teplovzdušným režimom) a necháme sušiť bielkovú polevu asi 30 minút.
- Rúru vypneme a otvoríme dvierka a pokiaľ nie sú bielky na povrchu torty na dotyk suché, necháme tortu ešte aspoň štvrť hodinu vo vypnutej, pootvorenej rúre dosušiť.
- Podľa sezóny môžeme tortu dozdobiť ozdôbkami, napr. čokoládovými kvetinkami, zajačikmi alebo hviezdičkami.
Veľkonočné inšpirácie
Ak máme pred Veľkou nocou, určite si pozrite naše odporúčania na veľkonočné dobroty:
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.