Naša veľkonočná torta je plná čokolády, netradične dozdobená chrumkavou vrstvou bielkového snehu a má príjemnú maslovo-citrónovú chuť. Nemusíte sa však obmedzovať len na Veľkú noc, proste si ju napečte vtedy, keď budete mať chuť na kus dobrého koláča.  Veľkonočná torta s kúskami čokolády od Sisters Bakery Ingrediencie: 200 g masla 150 g kryštálového cukru 160...

Naša veľkonočná torta je plná čokolády, netradične dozdobená chrumkavou vrstvou bielkového snehu a má príjemnú maslovo-citrónovú chuť. Nemusíte sa však obmedzovať len na Veľkú noc, proste si ju napečte vtedy, keď budete mať chuť na kus dobrého koláča. 

Veľkonočná torta s kúskami čokolády od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 200 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 160 g hladkej múky
  • 100 g horkej čokolády
  • 7 vajec
  • Kôra z 1 citróna, šťava z 1 citróna

 

 

Ako na to?

  • Maslo dáme do hrnca a na strednej teplote na sporáku ho roztopíme. Roztopené maslo ešte asi 5 mint ďalej za občasného miešania „varíme“, kým sa nesfarbí jemne do bledohneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  • 2 vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme bokom. K žĺtkom pridáme 5 celých vajec a polovicu kryštálového cuk a vyšľaháme ich spolu do nadýchanej bledej hmoty.
  • Do vaječnej zmesi prilejeme vychladnuté roztopené maslo, premiešame, pridáme múku a gumenou varechou všetko zamiešame. Napokon pridáme na kúsky nasekanú čokoládu a kôru a šťavu z citróna a premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút.
  • Po 45 minútach vyberieme tortu z rúry a necháme ju trochu vychladnúť. Teplotu na rúre znížime na 90 stupňov a zapneme teplovzdušný režim (vrtuľa).
  • Vychladnutú tortu vyberieme z formy. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme do tuhej špičky a potrieme nimi okraje a povrch torty. Tortu, položenú na plech s papierom na pečenie, vložíme späť do rúry (so zníženou teplotou a teplovzdušným režimom) a necháme sušiť bielkovú polevu asi 30 minút.
  • Rúru vypneme a otvoríme dvierka a pokiaľ nie sú bielky na povrchu torty na dotyk suché, necháme tortu ešte aspoň štvrť hodinu vo vypnutej, pootvorenej rúre dosušiť.
  • Podľa sezóny môžeme tortu dozdobiť ozdôbkami, napr. čokoládovými kvetinkami, zajačikmi alebo hviezdičkami.

Veľkonočné inšpirácie

Ak máme pred Veľkou nocou, určite si pozrite naše odporúčania na veľkonočné dobroty:

Žĺtkové jarné rezy

Metrový koláč

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Zelený piškótový koláč

Banánové rezy

Veľkonočný baranček

Veľkonočný mazanec

 

Leave a Reply