Maková torta bez múky, ktorú vám dnes predstavujeme, je jedným z najobľúbenejších receptov z našej dieľne. Kto ju vyskúšal, nevedel si ju vynachváliť. Netradičná, chutná, zaujímavá a navyše bez múky, teda vhodná aj pre bezlepkáčov. Základ cesta tvorí mak a lieskovce, plnka je z malín, ale nebojte sa ich skombinovať napríklad s jahodami. A je úplne jedno, či použijete ovocie čerstvé alebo mrazené, torta bude chutiť za každých okolností fantasticky.
Maková torta s malinami bez múky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 90 g kryštálového cukru
- 30 g práškového cukru
- 200 g mletého maku
- 100 g pražených a pomletých lieskovcov (môžu byť aj iné orechy)
- 125 g masla, izbovej teploty
- citrónová kôra
Na ovocnú plnku:
- 300 g malín (prípadne kombinácia malín a jahôd)
- 3-4 PL kryštálového cukru (podľa toho, kto má rád ako sladké)
- 4 plátky želatíny
Ako na to?
- V mise zmiešame mletý mak a pomleté orechy.
- Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do tuhého snehu.
- V inej mise vyšľaháme do jemna maslo a práškový cukor. Po jednom pridávme žĺtky, kým ich riadne nezapracujeme. Potom pridáme makovo-orechovú zmes, citrónovú kôru a premiešame do kaše.
- Odoberieme dve lyžice bielkového snehu a riadne ich vmiešame do makovej zmesi, čím ju rozriedime.
- Napokon gumenou varechou jemne vmiešame zvyšný sneh do makovej zmesi. Nalejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 35-40 minút.
- Upečený korpus necháme vychladnúť a ponecháme ho vo forme.
- Na ovocné želé si namočíme želatínové plátky do studenej vody a asi 5 minút ich necháme rozmočiť.
- Maliny (alebo jahody) rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kryštálový cukor a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa, pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa v ovocnej zmesi nerozpustí. Necháme vychladnúť do vlažna, potom ju nalejeme na pečený korpus vo forme a dáme do cladničky zatuhnúť (asi na 4 hodiny).
- Keď je želatínová poleva úplne tuhá, môžeme krájať a servírovať.
Maková torta bez múky je len jednou z mála dobrôt, ktorým kraľuje ovocie. Skúste aj iné recepty:
Broskyňová torta
Cheescake s čučoriedkovou penou
Piškótová torta s marhuľami
Ríbezľovo jogurtový koláč
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.