Pre mňa boli vždy najobľúbenejšie osie hniezda so škoricovou plnkou a z kysnutého cesta. Keďže ale v kuchyni trávim pomerne veľa času, zvýšilo mi ho aj na experimentovanie aj s klasickými receptami a tak vzniklo hneď niekoľko obmien osích hniezd. Najnovšie si fičím na týchto makových, ktoré sú úžasne mäkké a nadýchané. A viete ako ich jem? S teplým mliekom. Vyskúšate tento náš najnovší recept? Okrem klasickej drožďovej verzie máme pre vás návod aj na kváskové osie hniezda s makovou plnkou.
Najlepšie osie hniezda s makovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 280 ml mlieka
- 70 g bravčovej masti
- 50 g kryštálového cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
(Pre kváskovú verziu: vynecháme čerstvé droždie a nahradíme ho 200 g rozkvasu z ražného kvásku, ktorý si pripravíme aspoň 6-8 hodín vopred zmiešaním 90 g hladkej múky, 90 g vody a 1 PL materského ražného kvásku. Ešte odporúčam v kváskovej verzii pridať o 30 g bravčovej masti viac.)
Na plnku:
- 200 g mletého maku
- 180 ml zovretého mlieka
- 4 kopcovité PL medu alebo kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z 1 bio citróna
- 60 g masla
- 2 PL rumu
- 1 PL
1 rozšľahané vajce na potretie
Ako na to?
- V prípade kváskovej verzie si asi 6-8 hodín vopred (alebo večer) pripravíme rozkvas. Zmiešame 90 g hladkej múky, 90 g vody a 1 PL ražného kvásku a necháme túto zmes prikrytú fóliou rozkvasiť, až kým sa nenafúkne a nespravia sa na jej povrchu bublinky.
- V prípade drožďovej verzie si do teplého mlieka rozrobíme pol kocky (20 g) čerstvého droždia a 1 ČL z odmeraného množstva cukru, rozmiešame a necháme na teplom mieste asi 10 minút nakysnúť.
- Keď máme kvások hotový (drožďový alebo ražný rozkvas), do misy nasypeme múku, kryštálový cukor, pridáme 1 celé vajce a 1 žĺtok, bravčovú masť (môžeme nahradiť aj maslom) a napokon vlejeme kvások.
- Miesime asi 10 minút, kým sa z cesta stane kompaktná hmota, jemne lepkavá, ale odlepujúca sa od okrajov misy.
- Na zľahka pomúčenej doske cesto ešte ručne krátko premiesime, vytvarujeme guľu a prikrytú fóliou ju necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko s cukrom necháme zovrieť a zalejeme ním mletý mak. Pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru a rum a dobre premiešame. Napokon pridáme aj na kúsky nakrájané maslo a celú zmes dobre premiešame, aby sa maslo roztopilo.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na väčší obdĺžnik, ktorý na povrchu potrieme makovou plnkou tak, aby sme nechali asi 1-1.5 cm okraj na všetkých krajoch.
- Cesto opatrne zrolujeme a nakrájame na 1.5 cm hrubé kúsky. Kladieme ich reznou stranou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryté igelitom necháme makové osie hniezda ešte asi 15-20 minút podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
- Makové osie hniezda pred pečením ešte na povrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme ich asi 15-20 minút do zlatohneda.
Osie hniezda
Prečo sa osie hniezda volajú tak ako sa volajú? Aby sme našli súvislosť medzi pomenovaním a dnešným výzorom, musíme sa pozrieť na predchodcov dnešných osích hniezd. Pôvodné osie hniezda boli koláčikmi, ktoré vyslovene vyzerali ako osie hniezda. Malé kôpky cesta s orieškami alebo hrozienkami, ktoré nemali veľa spoločného s osími hniezdami v tvare slimákov a ko ich dnes poznáme. Časom sa ale receptúry menili, až niekedy pristál názov osie hniezdo aj na “kysnutých slimákoch”. Najtypickejšími sú asi osie hniezda so škoricovou plnkou, stretneme sa však aj s inými verziami.
Len na našej stránke ich máme hneď niekoľko a poviem vám, každý jeden z nich je unikátny a vynikajúci. Preto nech si vyberiete ktorýkoľvek, určite budete spokojní, keď sa zahryznete do čerstvo upečených domácich koláčikov s týmto jedinečným názvom.
Vyskúšajte teda aj:
Osie hniezda z pľundrového cesta s orechovou plnkou
Škoricové osie hniezda z kvásku
Osie hniezda s marcipánovou polevou
Sladké osie hniezda z oškvarkového cesta plnené lekvárom
Kniha, ktorú musíte mať , ak radi pečiete
Ak sa vám dobre s nami pečie, určite by vo vašej knižnici nemala chýbať naša kniha Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Nájdete v nej vyše 70 receptov na sladké a slané pečenie. Nie sú to však obyčajné recepty. Sú to klasiky, ktoré poznali už za Rakúsko-Uhorska, prenesené do dnešnej doby tak, aby sme si ich vedeli doma upiecť a aby nám chutili. Ja im hovorím, že sú to recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť. A aby sme neostali len pri receptoch, v knihe nájdete aj veľa zaujímavých informácií z kulinárnej histórie. Príbehy o tom, ako a prečo niektoré dobroty vznikli, budú pre vás príjemným čítaním napríklad ku kávičke a koláčiku.
Knihu Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete objednať teraz na našej stránke za zvýhodnenú cenu alebo si ju môžete kúpiť v dobrých kníhkupectvách po celom Slovensku. Je to pekný a originálny darček pre každého, kto rád pečie alebo ocení príbehy z minulosti.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.