Mám pre vás dnes recept na moravské koláče bez kysnutia. Lebo keď je vonku tak pekne, človeku sa ani nechce veľmi doma pri rúre čas tráviť, že? A vtedy sa oplatí niekedy vziať overený recept, trochu si ho zjednodušiť a pripraviť si jeho praktickejšiu verziu, ktorej príprava nám zaberie menej času.
Moravské koláče bez kysnutia
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky Penam
- 150 g hrudkového tvarohu
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 3-4 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
Na plnku:
- 150 g mletého maku
- 150 ml zovretého mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- citrónová kôra
Ďalej potrebujeme: 1 lekvár (ja som použila jahodový, ale hodí sa sem napr. slivkový), 1 vajce na potieranie, zopár mandlí na ozdobenie
Ako na to?
Uvedené prísady na cesto dáme do väčšej misy a vymiesime z nich hutné a kompaktné cesto, ktoré bude mať v sebe tvarohové hrudky. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi pol hodinu až hodinu odpočinúť.
Tento čas môžeme využiť na prípravu plnky.
Mak s cukrom a citrónovou kôrou premiešame. Mlieko dáme zovrieť a zalejeme ním mak. Premiešame a necháme mak vsiaknuť všetku tekutinu. Vznikne nám hustá plnka, ktorú necháme vychladnúť.
Keď je cesto na moravské koláče bez kysnutia odpočinuté, vyberieme ho z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrubší plát (asi 1-1,5 cm hrubý). Vykrajovačkou vykrajujeme okrúhle koláče (mne z tejto dávky vyšlo asi 12 koláčov s priemerom 8 cm). Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou pohára vtlačíme do koláčov priehlbinku, do ktorej budeme dávať plnku.
Najprv nanesieme lekvár a naň potom vrstvu makovej plnky. Na povrchu môžeme koláče ozdobiť napríklad mandľami (alebo hrozienkami a pod.).
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, koláče pred pečením ešte po obvode potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť asi na 20-25 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda a koláče sú aj odspodu upečené do bledohneda.
Necháme ich vychladnúť a rovno ich podávame.
Jednoduché pečenie
Aj keď verím, že pečenie je aj vašou vášňou, úplne si viem predstaviť, že na každého človeka – milovníka pečenia raz príde chvíľa, kedy sa nám nechce. Ale hlad po sladkom, po dobrom koláčiku či dezertíku neustáva. Pre tieto momenty tu mám malú záchranu v podobe receptov, ktoré sú jednoduché alebo rýchle alebo oboje :-). Dnešné moravské koláče bez kysnutia sú jedným z nich, ale vyskúšajte rovnako aj tieto:
Jablkové taštičky z jednoduchého lístkového cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.