Pýtali ste viac bezlepkových receptov, tak nech sa páči, bielková bábovka bez múky. Svojím zložením pripomína obľúbený anjelský koláč, pre ktorý je typické mäkkulinké nadýchané cesto len z bielkov. Namiesto klasickej pšeničnej múky som použila mleté mandle a vanilkový puding a to stačilo na to, aby vznikol chutný koláč k poobednej kávičke.
Bielková bábovka bez múky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 5 bielkov (asi 150 -170 g)
- 80 -100 g kryštálového cukru
- 80 g mletých blanšírovaných mandlí
- 1 balíček Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu (môžeme nahradiť aj 40 g kukuričného škrobu)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- prípadne 2-3 mandarínky (nemusí byť)
Na polevu:
- asi 5 PL práškového cukru
- šťava z 2 mandarínok
- 1 PL roztopeného vychladnutého masla
Ako na to?
Bielky dáme do čistej misy a začneme ich šľahať. Keď sa zmenia z tekutiny na mäkkú penu, prisypeme asi polovicu kryštálového cukru a šľaháme ďalej. Keď nám vznikne biela hustejšia bielková pena, dosypeme druhú polovicu cukru a došľaháme do tuhej peny.
Mleté mandle premiešame so Zlatým klasom alebo vanilkovým pudingom, potom pridáme štipku soli a preosiaty kypriaci prášok a všetky tieto suché prísady dobre premiešame. Po troche ich opatrne gumenou varechou vmiešame do bielkovej peny, aby sa všetky prísady dobre premiešali, ale zároveň, aby hmota ostala nadýchaná.
Ja som nakoniec do zmesi pridala ešte na polovicu nakrájané mandarínkové mesiačiky.
Bábovkové cesto nalejeme do vymastenej a mandľovou múkou vysypanej menšej bábovkovej formy, uhladíme povrch a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40-45 minút. Po dopečení necháme bábovku krátko odstáť vo forme a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku. Tam necháme bábovku vychladnúť.
Namiesto posypania cukrom ju pred podávaním môžeme poliať mandarínkovo-cukrovou šťavou. Na tú len premiešame preosiaty práškový cukor spolu s mandarínkovou šťavou a vychladnutým roztopeným maslom.
Bielková bábovka bez múky je pomerne jednoduchý dezert, ktorý môžete pokojne ponúknuť aj bezlepkáčom. A navyše pri jej pečení miniete bielky, ktoré ste – možno ako ja – objavili po vianociach v chladničke 😊.
Priveľa bielkov? Mám pre vás recepty, ako ich využiť
Ak sa aj vo vašej chladničke z času na čas objaví priveľa bielkov, je dobré mať po ruke recepty, v ktorých ich zužitkujete. Ja som vám ich sem spísala, tak si ich popozerajte. Verím, že sa vám skôr či neskôr zídu :).
Makrónky – jednoduchší recept aj s fotopostupom
Makrónky – zložitejší recept s cukrovým rozvarom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.