jablkové šišky
jablkové šišky
Dnes som robila jablkové šišky. Lebo šišky už dávno nie sú len fašiangovým jedlom, ktoré si pripravujeme na začiatku roka. Práve naopak. Každého potešia a chutia kedykoľvek. Buď ako dezert alebo dokonca ako sladké hlavné jedlo. Ja som ich tentoraz pripravila na jesennú nôtu – t.j. so škoricou, škoricovou penou a varenými jabĺčkami. A aj...

Dnes som robila jablkové šišky. Lebo šišky už dávno nie sú len fašiangovým jedlom, ktoré si pripravujeme na začiatku roka. Práve naopak. Každého potešia a chutia kedykoľvek. Buď ako dezert alebo dokonca ako sladké hlavné jedlo. Ja som ich tentoraz pripravila na jesennú nôtu – t.j. so škoricou, škoricovou penou a varenými jabĺčkami. A aj teraz, keď spisujem tento recept, slinky sa mi pri spomienke na ne zbiehajú.

Jablkové šišky so škoricovou penou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 60 g bravčovej masti
  • 3 PL práškového cukru
  • 5 žĺtkov
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
  • 2 PL rumu
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 zarovnaná ČL mletej škorice
  • Štipka soli

 

Na škoricovú penu:

  • 5 bielkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 1 ČL mletej škorice
  • Prípadne 3 PL jablkovej výživy

 

Na jablkovú plnku:

  • Asi očistených jabĺk bez šupky, nakrájaných na kocky
  • 1 škoricové drievko (celá škorica)
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1-2 PL kryštálového cukru
  • Voda na podliatie

Asi 300 g masti a 100-200 ml oleja na vysmážanie. (ja kombinujem tieto dva tuky, aby sa tak rýchlo neprepálili)

Ako na to?

Aby sa jablkové šišky dobre podarili, základ je, že ich pripravujeme zo surovín, ktoré sú izbovej teploty (nie rovno z chladničky vytiahnuté).

Do misy dáme bravčovú masť a cukor a šľaháme ich spolu do krémova. Potom po jednom zašľahávame žĺtky. Do vlažného mlieka rozmiešame čerstvé droždie a lyžičku cukru a necháme v teple podkysnúť.

Múku preosejeme na vyšľahané žĺtky, pridáme kvások a miesime cesto. Cesto bude aj po vymiesení trochu lepkavé, to je však v poriadku. Necháme ho prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobok objemu. Či je cesto správne vykysnuté zistíme nasledovne: keď doň strčíme prst a cesto sa pružne vráti späť, ešte ho treba nechať kysnúť. Keď po strčení prstu ostane v ceste diera, cesto je už prekysnuté. Keď ostane menšia diera a cesto sa trošičku vráti, je akurát.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho väčšou vykrajovačkou šišky (nám ich vyšlo spolu 15 ks).

Šišky necháme pod utierkou ešte podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme v menšom kastróli (priemer asi 20 cm) olej s masťou na teplotu max. 150-160 stupňov. Do podkysnutých šišiek ešte spravíme pohárom priehlbinku v strede, do ktorej potom budeme servírovať plnku.

Jablkové šišky – smaženie a príprava plniek

Šišky opekáme v rozpálenom tuku z oboch strán do zlatohneda a hneď po dosmažení ich necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.

Na škoricovú penu dáme do kastrólika vodu s cukrom a necháme ich vrieť a bublať zopár minút, až kým celá hmota nezačne mať hustejšiu, sirupovitú konzistenciu. Počas toho začneme v mise pomaly šľahať bielky. Keď je cukrový rozvar hotový, za stáleho šľahania ho pomaly cícerkom vlievame do bielok. Bielky potom šľaháme ešte aspoň 5 minút, kým nenaberú výrazne na objeme a nestuhnú. Ak chceme, môžeme do nich postupne prišľahať aj mletú škoricu a jablkovú výživu pre lepšiu chuť.

Na jablkovú plnku dáme nakrájané jabĺčka s vodou (asi do tretiny alebo polovice jabĺk), cukrom, citrónovou šťavou a celou škoricou do kastrólika a varíme, kým sa voad nevyvarí, resp. kým jabĺčka nezmäknú.

Hotové jablkové šišky potom podávame s bohatou porciou škoricovej bielkovej peny, na ktorú naložíme varené jabĺčka.

Šišky od výmyslu sveta

Tak, poďme sa ešte pozrieť na to, aké všelijaké druhy šišiek si vieme doma napiecť a potom ich aj zjesť :-):

Šišky v tvare praclíkov so škoricovým cukrom

Srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta

Perníkové šišky s karamelovou polevou

Šišky bez vajec a masla

Fašiangové pivové šišky

Šišky bez kysnutia

Leave a Reply