tekvicové pyré
pagáče s tekvicou
pagáče s tekvicou
pagáče s tekvicou
pagáče s tekvicou
Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy ich raz-dva vykrojíme a upečieme. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné. Jednoduché pagáče s tekvicou od Sisters...

Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy ich raz-dva vykrojíme a upečieme. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné.

Jednoduché pagáče s tekvicou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 600 g polohrubej múky (prípadne trochu viac)
  • 300 g masla
  • 200 g strúhaného syra – napríklad cheddaru
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 g tekvicového pyré
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 ČL soli, trochu mletého čierneho korenia

 

Na potieranie a posypanie:

  • 1 rozšľahané vajce
  • Tekvicové semiačka

 

Ako na to?

Ich prípravu začneme tak, že si najprv premiešame všetky suché – sypké prísady. Do väčšej misy nasypeme polohrubú múku. Ďalej pridáme soľ, preosiaty kypriaci prášok a všetko spolu dôkladne premiešame. Teraz prídu na rad „mokré“ prísady. Do sypkej zmesi na kocky nakrájané studené maslo, potom kyslú smotanu, tekvicové pyré a napokon nastrúhaný syr.

Zo všetkých týchto prísad rýchlo vymiesime cesto, ktoré môže mať hrudky, ale drží pokope. Ja som najprv ingrediencie premiešala varechou a keď sa začali spájať, ručne som ich krátko vymiesila do nehomogénnej „gule“. Cesto netreba vymiesť dohladka, je práveže žiadúce, aby v ňom ostali hrudky masla. Vďaka tomu budú potom pagáčiky nalístkované, nadýchané a nie žuvavé.

Vymiesené cesto na jednoduché pagáče s tekvicou zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho odpočinúť na hodinu – dve alebo aj cez noc do chladničky.

Odpočinuté cesto z chladu vyberieme a na ľahko pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na hrubšie (asi na 1 cm). Z cesta vykrajujeme kolieska a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme tekvicovými semiačkami.

Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňov v teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 10-12 minút (závisí od veľkosti koláčikov). Odporúčam vykrajovať väčšie a hrubšie tvary, lebo koláčiky sa počas pečenia spečú a zmenšia.

Z tejto dávky mi vyšlo cez 50 ks tekvicových pagáčikov. A výborne chutia pri posední s priateľmi s bielym vínkom.

Ďalšie recepty na dobré pagáče

Ani chleba, ani koláč. Čo je to? Pagáč! Túto riekanku ma kedysi dávno naučil môj krstný. Ako dieťa som pagáče nemala v láske, ale človek dozrie :-). Dnes si niekedy doslova neviem vybrať medzi všetkými tými pagáčovými receptami, ktoré sa už na mojej stránke nazbierali. Veď posúďte sami. Ak vyskúšate dnešné jednoduché pagáče s tekvicou, určite nepoviete nie ani na ďalšie pagáčové variácie:

Bryndzové pagáče bez kysnutia

Syrové pagáče s makom

Tvarohové pagáčiky so syrom a smotanou

Kváskové pagáče s oškvarkami

Zemiakové prekladané pagáče

Klasické oškvarkové pagáče

Syrové pagáče

 

 

Leave a Reply