jablkový koláč z treného cesta
jablkový koláč z treného cesta
jablkový koláč z treného cesta
jablkový koláč z treného cesta
Tento jablkový koláč z jemného šľahaného cesta je šikovnou alternatívou ku kysnutým ovocným koláčom na plech. Šľahané cesto je vďaka maslu veľmi lahodné a chutné a vďaka kukuričnému škrobu veľmi jemné. Okrem jabĺk sa naň hodí akékoľvek ovocie, napríklad slivky, hrušky alebo aj marhule či broskyne. Jemný jablkový koláč z treného cesta od Sisters Bakery Ingrediencie: 390 g...

Tento jablkový koláč z jemného šľahaného cesta je šikovnou alternatívou ku kysnutým ovocným koláčom na plech. Šľahané cesto je vďaka maslu veľmi lahodné a chutné a vďaka kukuričnému škrobu veľmi jemné. Okrem jabĺk sa naň hodí akékoľvek ovocie, napríklad slivky, hrušky alebo aj marhule či broskyne.

Jemný jablkový koláč z treného cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 390 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka izbovej teploty
  • 220 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g kukuričného škrobu (Maizena) v
  • 4 vajíčka
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 4-5 ks väčších jabĺk

 

Na mrveničku:

  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL roztopeného masla

 

Ako na to?

Poďme si teda napiecť tento jemný jablkový koláč. Príprava je pomerne jednoduchá, základom tohto koláča je trené cesto (poznáme ho aj ako bábovkové). Aby sa dokonale podarilo, mali by byť všetky suroviny izbovej teploty. Trené cesto má jasné pravidlá prípravy, začíname tým, že „utrieme“, teda vyšľaháme mäkké maslo spolu s práškovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom po jednom vmiešavame vaječné žĺtky. Do tohto krému potom postupne preosievame sypké prísady (hladkú múku premiešanú s kukuričným škrobom, kypriacim práškom a soľou). Ja som sypké prísady primiešavala na tri razy pomocou gumenej varechy. Pred poslednou porciou suchých prísad som pridala ešte mlieko, aby zmes trochu zredla.

Do takto vymiešanej zmesi napokon vmiešame sneh zo 4 dotuha vyšľahaných bielkov. Cesto nalejeme do klasického plechu, ktorý sme predtým vytreli maslom a vysypali hladkou múkou.

Na povrch cesta potom nanesieme na malé kúsky nakrájané jablká alebo iné ovocie a jemne ich vtlačíme do cesta. Z hladkej múky, trstinového cukru a roztopeného masla si pripravíme mrveničku a dlaňami ju rovnomerne rozmrvíme na povrchu koláča. No a potom ho dáme piecť.

Jablkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda. Na záver ešte môj tip – z tohto istého cesta si môžete pripraviť napríklad chutné jablkové muffiny s mrveničkou pre deti na desiatu. Z tejto dávky vám vyjde 12 veľkých muffinov (alebo jeden menší koláč a 9 malých muffinov).

Jablkové koláče z môjho receptára

Jablká sú u nás najdostupnejším ovocím a kedykoľvek v roku na ne dostaneme chuť, máme ich po ruke. Sú zároveň vďačným ovocím do rôznych koláčov, zákuskov a dezertov a ja som vám dnes vybrala z môjho receptového archívu zopár tých, ktoré mám ja naradšej.

Poklikajte si ich a popozerajte, verím, že si vyberiete recept, ktorý vám najlepšie sadne k vašej chuti:

Jablkovo škoricová bábovka

Krehký jablkový koláč s orieškami

Jablkové taštičky z jednoduchého lístkového cesta

Ovsené koláčiky s jablkovou plnkou

Jablkový koláč s bielkovou penou

Orechovo – jablkový koláč s čokoládovou polevou

Jablkové pité

Leave a Reply