slané kysnuté rožky so syrom
slané kysnuté rožky so syrom
slané kysnuté rožky so syrom
Tieto slané kysnuté rožky plnené syrom som piekla ako môj príspevok na futbalovú slávnosť v dedine, kde hrá naša dcéra futbal. Rodičia napiekli, diváci kúpili a zjedli a výnos putoval na podporu futbalového družstva. Mám rada takéto akcie, keď viem, že pečiem pre dobrú vec, pečie sa mi oveľa lepšie :-). Bez ohľadu na futbal...

Tieto slané kysnuté rožky plnené syrom som piekla ako môj príspevok na futbalovú slávnosť v dedine, kde hrá naša dcéra futbal. Rodičia napiekli, diváci kúpili a zjedli a výnos putoval na podporu futbalového družstva. Mám rada takéto akcie, keď viem, že pečiem pre dobrú vec, pečie sa mi oveľa lepšie :-). Bez ohľadu na futbal teraz, tieto rožky sa super hodia na letný piknik, do batohu na výlet ale aj na chrumkanie k nápojom, keď k vám príde návšteva. Vyskúšate ich?

Slané kysnuté rožky plnené syrom od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g múky Penam (ja som zmiešala pol na pol hladkú a polohrubú)
  • 270 ml mlieka
  • 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1-2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru do kvásku
  • Asi 200 g tvrdého syra (ja som dala Goudu)
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potretie
  • Mletá červená paprika a mletá rasca na posypanie

 

Ako na to?

Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor, rozmiešame, kým sa droždie nerozpustí a na teplom mieste necháme vzísť kvások, až kým sa na povrchu mlieka neobjavia bublinky.

Oba druhy múk preosejeme do misy, pridáme soľ, masť, celé vajce a celú toto zalejeme pripraveným kváskom v mlieku. Zo všetkých prísad vymiesime cesto, ktoré bude pružné a bude sa odlepovať od okrajov misy. Cesto dáme do čistej misy, prikryjeme ho potravinárskou fóliou alebo viečkom misy a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto potom rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú zľahka premiesime a vytvoríme z nej bochník. Bochníky necháme ešte podkysnúť.

Potom každý z nich rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske do tvaru kruhu a radielkom ho prerežeme na 8 kúskov, ako pizzu. Na okraj – k prepone – každého trojuholníčka dáme kúsok tvrdého syra a zavinieme a vytvarujeme do tvaru rožka. Kysnuté rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte raz podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Rožky pred pečením potrieme vajíčkom, posypeme paprikou a rascou a dáme piecť na asi 20 minút, kým sú zlatohnedé a zospodu už nie sú bledé.

Slané dobroty

Slané cheddarové koláčiky 

Maslové slané pečivo

Slané muffiny s medvedím cesnakom

Bryndzové pagáčiky bez kysnutia

Taštičky z lístkového cesta so slanou plnkou

Slaný veniec so zemiakovou plnkou

Leave a Reply