Svadobné koláčiky nesmú chýbať na žiadnej dobrej svadbe. Pôvodom z Moravy sa už v minulosti rozšírili aj na Slovensko alebo do regiónov Čiech. Dobré, poctivé kysnuté koláčiky malej veľkosti, plnené rôznymi plnkami – od orechovej, cez makovú až po tvarohovú. A dochutené ovocím. To najlepšie sa skombinovalo, aby poslúžilo ako fajnové pohostenie pre svadobných hostí. Nevesta pri ich pečení nesmela byť, inak by vraj mala nešťastie v manželstve a neposlušné deti :-). Svadba – nesvadba, ja si myslim, že tieto svadobné koláčiky si môžeme upiecť pokojne cez víkend, len tak. Lebo máme radi dobré kysnuté koláče 🙂
Svadobné koláčiky s tvarohom a ovocím od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka (alebo 200 g mlieka a 50 g smotany na šľahanie)
- 50 g bravčového tuku (alebo masla)
- 20 g čerstvého droždia (alebo pol kocky)
- 2 žĺtky
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- kôra z polovice citróna
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g tvarohu (hrudkového)
- 2-3 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 PL vanilkového pudingu alebo maizeny
- Drobné ovocie (môže byť aj mrazené alebo zavárané, ja som použila černice)
- 1 vajce na potretie
Ako na to?
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme 1 lyžicu z odmeraného množstva cukru. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme pri izbovej teplote postáť asi štvrťhodinu, kým nezačne kvások na povrchu bublinkovať.
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, vanilkový a kryštálový cukor, kôru z citróna, žĺtky a tuk a potom na to vylejeme pripravený kvások. Z prísad vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Prikryté potravinárskou fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na malé kúsky veľké asi ako vlašský orech. Každý kúsok cesta vytvarujeme do bochníčka a prikryté fóliou ich necháme podkysnúť.
Kým cesto na svadobné koláčiky kysne, pripravíme si plechy na pečenie, ktoré vystelieme papierom na pečenie a rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Ďalej si pripravíme tvarohovú plnku. Na ňu vymiešame všetky uvedené prísady okrem ovocia.
Vykysnuté bochníčky cesta opatrne prenesieme na plech s papierom a dnom pohára ich stlačíme tak, aby v strede vznikla priehlbina a po bokoch ostal vyvýšený okraj. Do priehlbiny nanseieme plnku (lyžičkou alebo pomocou ozdobného vrecka) a na plnku naukladáme drobné ovocie.
Okraje cesta potrieme rozmiešaným vajíčkom a svadobné koláčiky dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme ich asi 20-22 minút, kým sa tvarohová plnka pekne nezacelí a okraje cesta sa sfarbia do zlatohneda.
Kysnuté my môžeme
Vy tiež? Potom ešte neodchádzajte a pozrite si ďalšie naše recepty, ktoré sa vám budú určite páčiť. Vybrala som tentoraz menej známe a trochu netradičné kysnuté recepty. Napíšte mi, ktorý sa vám najvac páčil 🙂
Veľkonočné kysnuté koláče s broskyňami
Slaný kysnutý veniec so zemiakovo-cibuľkovou plnkou
Šatôčky z kysnutého cesta s dulovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.