Tvaroh a cheesecake

Cheesecake určite každý poznáte. Vedeli ste, že jeho základná surovina – tvaroh – bola už aj v dávnej minulosti na našom území jednou z najdostupnejších surovín? Vďaka tomu sa používal pri varení alebo pečení a vďaka tomu máme dnes krásnu zásobu veľmi chutných tvarohových koláčov, ktoré odskúšal čas. Ak sa chcete dozvedieť trochu viac o tvarohu, o dôvodoch, prečo je tak obľúbený a samozrejme, ak chcete aj sumár tých najlepších tvarohových receptov, zostaňte s nami a prečítajte si náš článok.

Tvaroh ako základ dobrých koláčov

Reklama na tvaroh

Čo je to vlastne cheesecake? Poďme ale pekne po poriadku. Základom tvarohových koláčov, tvaroháčov a obľúbených cheesecakov je mliečna surovina – tvaroh. V dnešnej dobe bežne dostupná v každom obchode, v rôznej podobe (nízkotučný, plnotučný, hrudkový, krémový a pod.). Je to kyslý mliečny produkt, ktorý sa vyrába z mlieka. Ako vedľajší produkt vzniká srvátka, ktorá je z výživového hľadiska veľmi hodnotná a dá sa ďalej použiť pri výrobe iných mliečnych výrobkov alebo ako nápoj bohatý na bielkoviny.

V 18.-19.storočí bol tvaroh dostupný aj na dedinách vďaka chovu hovädzieho dobytka. Takmer v každej rodine sa tvaroh z času na čas objavil a obohacoval tak stravu ťažko pracujúcich roľníkov. Jedol sa na slano alebo na sladko ako posýpka na cestoviny (rezance alebo halušky). Čo sa nezjedlo, to sa nevyhodilo. Tvaroh sa sušil a potom sa uskladňoval v komorách a neskôr sa strúhal na spomínané cestoviny.

V čase socialistického Československa sa objavujú prvé reklamy propagujúce mliečne výrobky, medzi nimi aj tvaroh. Starodávny plagát zobrazujúci batoľa s fľašou mlieka, obkolesené ďalšími mliečnymi výrobkami, láka spotrebiteľov slovami “Výživnou potravou pre deti – fľaškové mlieko a mliečne výrobky. Žiadajte si ich vo všetkých predajniach Bratislavské mliekarne n.p. Bratislava”. Tvaroh, ako nositeľ veľkého podielu bielkovín, bol obzvlášť vyzdvihovaný. Napriek tomu ho “nebolo dostať” – kvôli komplikovanej distribúcii. Okrem toho sa stále štát spoliehal, že na dedinách si ľudia dorobia svoj vlastný tvaroh.

Vedeli ste napríklad, že prvý tvarohový mliečny dezert – TERMIX – sa vyrába od roku 1976?

Vyrobte si základnú surovinu na cheesecake doma

Vyššie v texte sme naznačili, že tvaroh sa dá vyrobiť doma. Je to pomerne jednoduchá záležitosť, aj keď z vlastnej skúsenosti podotýkam, že na výrobu tvarohu v domácich podmienkach treba mať trochu trpezlivosti.

Na výrobu domáceho tvarohu budeme potrebovať čerstvé (nie UHT) plnotučné mlieko a ….nič viac. Vážne. Z litra kvalitného plnotučného mlieka vyrobíme od 100-200 g tvarohu. Ja si domáci tvaroh vyrábam napríklad vtedy keď sa mi nahromadí viac čerstvého mlieka, než stihnem spotrebovať. A dobrá správa je, že na tvaroh môžeme dokonca použiť aj mlieko skysnuté.

Poďme ale pekne po poriadku. Plnotučné mlieko trochu zahrejeme a necháme ho v hrnci alebo miske na teplom mieste, napríklad na kuchynskej linke. Mlieko sa prirodzene po nejakom čase (môže to trvať deň-dva) zrazí a začne sa oddeľovať tekutina (srvátka) od pevných súčastí. Tento proces sa dá urýchliť, ak do mlieka pridáme asi 50 ml cmaru, ktorý pomôže rýchlejšiemu “zrazeniu sa”. Keď je pevná vrstva dostatočne “tučná” a dá sa do nej spraviť zárez nožom, začneme zmes pomaly zahrievať. Je dôležité skutočne postupovať pomaly, inak bude tvaroh tvrdý a nespravia sa pekné hrudky. Zahriaty mliečny produkt budeme teraz zlievať. Na sitko položíme textíliu (niečo ako detská plienka alebo si kúpime špeciálnu fáčovinu, ktorá sa používa v mliekarenskom priemysle, dostať ju kúpiť aj v internetových domácich potrebách). Opatrne na ňu prelejeme zrazený mliečny produkt a necháme prirodzene stekať a odkvapkávať srvátku. A hotovo. Takto si v domácich podmienkach pripravíme tvaroh. A srvátku, ktorá nám vznikla ako bočný produkt, môžeme využiť nasledovne:

  • ako základ na výživný nápoj (odporúčam, zmiešajte ju s ovocným džúsom a vypite)
  • pridáme ju namiesto vody do cesta na chlieb alebo pečivo
  • využijeme ju v polievkach alebo omáčkach
  • môžeme ju dokonca pridať aj do kúpeľa, vraj zvláčňuje pokožku

Tvaroh lieči

Naozaj? Poviete si a ja vám poviem, že veru áno, ale treba, samozrejme, vedieť, že čo ten tvaroh lieči. Tvaroh má schopnosť znižovať teplotu – organizmu alebo aj pokožky ako takej a preto sa používa ako prvá pomoc pri popáleninách, spálení slnkom (keď to preženieme s opaľovaním) ale aj na znižovanie teploty. V jednej starej knihe som sa dočítala, že v minulosti, keď mali deti horúčku, mamy alebo babky ponatierali ich telo na noc tvarohom. Do rána boli síce na posteli kade-tade suché tvarohové omrvinky, ale horúčka pominula. Rozhorúčené telo si z tvarohu odsalo tekutinu, ktorá prispela k zníženiu teploty a “vedľajší produkt” – tvarohové omrvinky, ostali na posteli. Ale hlavná vec, že horúčka ustúpila.

Poznáte aj vy nejaké “babské” recepty s tvarohom? Podeľte sa o ne aj s ďalšími čitateľmi a napíšte ich do komentára pod článkom.

Naše najlepšie recepty na cheesecake a tvarohové koláče

Klasické kysnuté tvarohové koláče, moravské koláče, tvarožníky alebo tak obľúbené cheesecaky – to všetko u nás nájdete. Je toho pomerne veľa, tak aby sme vám uľahčili hľadanie, tie najlepšie ecepty sme vám zhrnuli nižšie aj s obrázkami, aby sa vám lepšie vyberalo (a slintalo :-)).

Keď napečiete, nezabudnite sa pochváliť na instagrame a označiť nás ako @sistersbakerysk.

Cheesecaky

  1. Cheesecake s čučoriedkovou penou
Cheesecake s čučoriedkovou penou
Cheescake s čučoriedkovou penou

2. Karamelový cheesecake s lieskovcami

Karamelový cheesecake
Karamelový cheescake

3. Kokosový cheesecake s marakujou

Kokosový cheesecake s marakujou
Kokosový cheesecake s marakujou

4. Mangový cheesecake

mangový cheesecake
mangový cheesecake

5. Vianočný marhuľový cheesecake

Marhuľový cheesecake z vianočných ostatkov
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Čokoládový cheesecake s pomarančom

Čokoládový cheesecake s pomarančom

7. Cheesecake s citrónovou plnkou, čučoriedkami a mrveničkou

cheesecake s citrónovou plnkou a čučoriedkami
Citrónový cheesecake s čučoriedkami

8. Perníkový cheesecake s najkrémovejšou plnkou

perníkový cheesecake
perníkový cheesecake

 

Tvaroháče

  1. Tvarohovo-šľahačkový koláč s jahodami
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou

2. Tvarohová torta “Míša” s čokoládou

Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

3. Bazová torta s tvarohovou plnkou a malinami pod sklom

bazová torta s malinami
bazová torta s malinami

4. Tvarohový koláč s marhuľami

Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

5. Brusnicový tvarohový koláč s brusnicami a mrveničkou

brusnicový tvarohový koláč
brusnicový tvarohový koláč

6. Šťavnatý tvarohový koláč “Tvaroháč”

Tvaroháč
Tvaroháč

 

Naše najlepšie recepty

Ak podľa nás radi pečiete, sledujte naše nápady a chutí vám, chceme vás pozvať pozrieť si aj knihu Takmer zabudnuté recepty 2, ktorá je aktuálne v predaji na našej stránke alebo v kníhkupectvách.

V knihe sa nachádza 71 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré písali svoju históriu už za Rakúsko-Uhorska. Apropos, história…ku každému receptu nájdete v knihe aj krátky príbeh alebo anekdotu, ktorá popisuje okolnosti vzniku daného receptu.

Týmto spôsobom dostávate s našou knihou nielen recepty. Ale aj čosi navyše. Príjemné a obohacujúce čítanie, vďaka ktorému sa budete na pečenie tešiť ešte o trochu viac.

Objednajte si našu knihu Takmer zabdunuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne ešte dnes priamo na našej stránke za výhodnú cenu a získajte tak recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Do knihy si priamo môžete zapísať aj svoje rodinné receptové poklady a prispejete tak k ich záchrane pred zabudnutím. Spravte knihou radosť sebe alebo niekomu blízkemu, kto rád pečie. Napíšte nám na michaela@sistersbakery.sk, ak máte ku knihe otázky, alebo kliknite na názov knihy a pozrite si, aké recepty sa v knihe nachádzajú.

Pridajte sa aj vy k tisíckam spokojných majiteľov našich kníh!

Takmer zabudnuté recepty 2
Takmer zabudnuté recepty 2