plnené šišky
plnené šišky
plnené šišky
plnené šišky
Môj recept na plnené šišky sa výborne hodí na chladné jesenné alebo zimné dni. Voňavá plnka zo sušených sliviek rozvonia celú domácnosť a vám sa bude chcieť zazabušiť sa do deky a užívať si tieto dobroty v teplúčku. Ich základom je jemné kysnuté cesto, ktoré naplníme správne okorenenou plnkou zo sušených sliviek. Tento recept pochádza z Bavorska a je...

Môj recept na plnené šišky sa výborne hodí na chladné jesenné alebo zimné dni. Voňavá plnka zo sušených sliviek rozvonia celú domácnosť a vám sa bude chcieť zazabušiť sa do deky a užívať si tieto dobroty v teplúčku. Ich základom je jemné kysnuté cesto, ktoré naplníme správne okorenenou plnkou zo sušených sliviek. Tento recept pochádza z Bavorska a je veľmi starý. Jeho pôvodný názov je „falošné zemiaky“, lebo plnené šišky trochu svojím tvarom zemiaky aj pripomínajú. Našťastie ale chutia úplne ináč 😊.

Plnené šišky so sušenými slivkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 250 ml vlažého až teplého mlieka
  • 80 g mäkkého masla
  • 70 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • štipka soli

 

Na plnku:

  • 175 g sušených sliviek
  • 1 zarovnaná ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletých klinčekov
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 75 ml vody

 

Ešte potrebujeme:

asi 100 g kryštálového cukru na obaľovanie

½ litra oleja na vysmážanie

 

 

Ako na to?

Staré múdre kuchárske knihy hovoria, že dobré šišky sa vydaria vtedy, ak budú všetky prísady izbovej teploty. Mám to overené, funguje to, tak odporúčam, vyberte potrebné ingrediencie asi hodinu vopred na kuchynskú linku, aby získali izbovú teplotu.

Celý postup začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka rozdrobíme pol kocky čerstvého droždia, pridáme trochu z odmeraného množstva cukru, rozmiešame a necháme v teple vzísť kvások. Medzitým si do veľkej misy (alebo do misy mixéra) dáme hladkú múku, pridáme soľ a cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, zmäknuté maslo a tri celé vajíčka. Na to vylejeme pripravený kvások (kvások je pripravený vtedy, ak sa na jeho povrchu vytvoria bublinky, až trhlinky). Z prísad vymiesime hladké, mäkké a trochu lepivé cesto. Preložíme ho do čistej, múkou vysypanej misy, na povrchu ho ešte posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme ho na teplom mieste (alebo aj v rúre na stupňov) vykysnúť na dvojnásobný objem.

Kým nám cesto na plnené šišky kysne, my zatiaľ využíjeme čas a pripravíme si plnku. Sušené slivky dáme do kastrólika, pridáme k ním mletú škoricu, mleté klinčeky, trochu cukru, trochu vody, premiešame a na slabšom plameni krátko povaríme, kým zmes nezačne intenzívne rozvoniavať a slivky nasajú celú tekutinu a zmäknú. Odstavíme ich, rozmixujeme pomocou ponorného mixéra do hustej kaše a necháme vychladnúť.

Príprava a plnenie šišiek

Medzitým nám cesto vykyslo. Vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka premiesime (môže sa stále trochu lepiť), vyformujeme do dlhej rolky a tú naporciujeme na asi 30 g kúsky. Každý z nich vytvarujeme do bochníčka a necháme krátko prikryté podkysnúť. Potom dlaňami každý kúsok roztlačíme naplocho, do stredu dáme lyžičku slivkovej plnky a veľmi dôkladne uzavrieme plnku v ceste. Vyformujeme guľky a položíme ich švom na pomúčenú pracovnú dosku. Plnené šišky prikryjeme utierkou a necháme ich ešte krátko podkysnúť, kým sa nám rozohreje olej.

Do menšieho kastróla nalejeme pol litra oleja, rozpálime ho na asi 160 stupňov (odporúčam zahrievať olej pomaly, aby sa nezahrial na vyššiu teplotu ako píšem, potom by sa rýchlo prepálil a šišky by sa neprepiekli dôkladne).

Do správne rozpáleného oleja opatrne kladieme nakysnuté šišky (pre istotu skontrolujeme šev, aby dobre držal a plnka počas smaženia neytiekla z cesta do oleja) a opekáme ich pomaly do zlatohneda z oboch strán.

Šišky po vysmažení vyberáme dierkovanou naberačkou, dáme ich odkvapkať na papierový obrúsok a ešte horúce ich obalíme v kryštálovom cukre.

Podávame ich za čerstva, najlepšie chutia ešte teplé.

Pre milovníkov šišiek

Ak ste ako ja a dobrým šiškám nikdy nepoviete nie, myslím, že sa vám bude hodiť moja zbierka šišiek spolu s múdrymi radami, ktoré som nazbierala dlhoročným vypekaním šišiek. Vzala som si k srdcu múdre slová zo starých kuchárskych kníh a vždy sa mi osvedčilo sa ich držať. Ak teda nechcete nechať nič na náhodu, pozrite si tieto rady od srdca:

Dokonalé šišky – múdre rady ako na to

 

Tak a teraz, keď už máte vychytávky osvojené, pripájam sem ešte na inšpiráciu ďalšie moje šiškové recepty:

Tvarohové šišky bez droždia a bez kysnutia

Sedliacke kváskové šišky

Banánové šišky

Šišky so škoricovou penou a varenými jabĺčkami

Šišky v tvare praclíkov so škoricovým cukrom

Perníkové šišky s karamelovou polevou

Šišky bez vajec a masla – židovské šišky

Grécke tradičné šišky Loukumades

Tekvicové pečené šišky

Leave a Reply