Aj keď u nás doma sa štedrák nikdy nepiekol, nikde nie je napísané, že sa to nemôže zmeniť. Každý rok sa totižto snažím na Vianoce v mojej rodine napiecť niečo nové, aby nebola nuda :-). Tento rok som skúšala viacero nových receptov a už teraz sa teším, čo na ne povie rodina, no a štedrák...

Aj keď u nás doma sa štedrák nikdy nepiekol, nikde nie je napísané, že sa to nemôže zmeniť. Každý rok sa totižto snažím na Vianoce v mojej rodine napiecť niečo nové, aby nebola nuda :-). Tento rok som skúšala viacero nových receptov a už teraz sa teším, čo na ne povie rodina, no a štedrák bude jedným z nich. Ponúkam vám moju verziu, v kváskovej aj drožďovej podobe.

Tradičný štedrák od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky Penam
  • 300 ml teplého mlieka
  • 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre (pre drožďovú verziu použijeme 1/2 kocky čerstvého droždia)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 žĺtky izbovej teploty
  • 50 g bravčovej masti alebo masla

 

Maková plnka:

150 g maku zaliať cukrovým sirupom (na ten povaríme 120 ml vody a 100 g cukru asi 5 minút), pridáme citrónovú kôru, premiešame a necháme postáť

 

Orechová plnka:

150 g mletých orechov premiešame s 2 PL strúhanky a 1 ČL mletej škorice a zalejeme cukrovým sirupom (120 ml vody  povaríme 5 minút so 100 g cukru)

 

Tvarohová plnka:

200 g hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, 1 vyšľahaný bielok do tuha, 2 PL múky, 3 PL kryštálového cukru

 

Ešte za hrsť hrozienok, vopred v rume namočených, 1 vajce na potieranie a práškový cukor na posypanie.

 

Ako na to?

Pre kváskovú verziu začneme trochu skôr. Večer pred spaním nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke nakysnúť.

Na druhý deň ráno dáme do misy mixéra múku, primiešame kryštálový cukor, pridáme žĺtky, masť alebo maslo, teplé mlieko a rozkvas. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa začína odlepovať od okrajov misy. Na pomúčenej pracovnej doske ho potom ešte ručne premiesime a necháme v prikrytej miske v teple kysnúť. Kysnutie môžeme urýchliť tak, že dáme cesto v uzatvorenej miske do rúry na 40 stupňov.

Ak sme sa rozdhodli pre drožďovú verziu, začneme pracovať ráno tak, že do mlieka dáme lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme k tomu droždie, rozmiešame a necháme vzísť kvások. Potom dáme do misy všetky uvedené ingrediencie na cesto a samozrjeme aj pripravený kvások z droždia. Vymiesime na cesto a necháme ho vykysnúť na asi dvojnásobok objemu.

Kým cesto kysne, pripravíme si všetky tri druhy plniek – na orechovú a makovú zalejeme mleté orechy so strúhankou či mak spolu s dochucovadlami (citrónovou kôrou alebo škoricou) cukrovým rozvarom, premiešame a necháme odstáť. Na tvarohovú plnku vyžmýkame tvaroh, rozmiešame ho s cukrom, múkou a žĺtkom a napokon primiešame do tuha vyšľahaný bielok.

Štedrák – keď cesto vykysne

Keď cesto vykysne a zväčší svoj objem, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti (ideálne ich odvážime). Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu, v ktorom budeme štedrák piecť. Plech najprv potrieme tenkou vrstvou tuku a položíme naň prvý plát cesta. Na ten nanesieme prvú plnku (napríklad makovú) a rozotrieme ju rovnomerne po ceste. Na makovú plnku položíme druhý plát cesta a naň orechovú plnku. Rovnako ako v prvom prípade ju rovnomerne rozotrieme a prikryjeme ju tretím plátom cesta. Napokon nanesieme tvarohovú plnku. Z posledného plátu cesta spravíme prúžky hrubé asi 1 cm a pomocou nich vytvoríme na povrchu koláča mriežku. Do otvorov mriežky poukladáme hrozienka.

Takto pripravený štedrák necháme ešte prikrytý asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Koláč potom pečieme asi 40-45 minút.

Štedrák možno pripraviť aj v iných podobách, napríklad cesto rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme na kruh a ten ľubovoľne ozdobíme plnkami, hrozienkami, prípadne mandľami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme asi pol hodinu.

Viančné recepty

Nielen štedrák patrí na vianočný stôl. Ja vás pozývam vyskúšať aj ďalšie recepty, ktoré ste možno doteraz nerobili, ale verte, že zmena môže byť niekedy veľmi príjemná a sladká.

Nugátové mesiačiky

Syrové rožteky

Marcipánky

Linecké koláčiky s kakaovým krémom a čokoládou

Mandľové rožky s kokosom

Jednoduché zázvorové koláčiky

 

Leave a Reply