bazová torta
bazová torta
bazová torta
Keď máš chuť na dobrý, jednoduchý a veľmi osviežujúci dezert, potom je tu táto bazová torta. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu je veľa dobrej plnky, ktorej základom je tvaroh, šľahačka a samozrejme, bazový sirup. Ja som ju upiekla cez víkend pre našich hostí a neskromne poviem, neostal ani kúsok. No a keďže sezóna bazy nám...

Keď máš chuť na dobrý, jednoduchý a veľmi osviežujúci dezert, potom je tu táto bazová torta. Medzi dvomi plátmi nadýchaného piškótu je veľa dobrej plnky, ktorej základom je tvaroh, šľahačka a samozrejme, bazový sirup. Ja som ju upiekla cez víkend pre našich hostí a neskromne poviem, neostal ani kúsok. No a keďže sezóna bazy nám práve začala, pozývam vás pozrieť si môj nový recept.

Bazová torta

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • Vanilka z polovice vanilkového lusku
  • 5 PL hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL oleja

 

Na plnku:

  • 500 g krémového tvarohu (nízkotučný alebo plnotučný)
  • 250 ml šľahačky na šľahanie
  • 100-150 ml bazového sirupu
  • Asi 2-3 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 8 plátkov želatíny
  • Zopár bazových kvietkov na ozdobenie

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme piškótový základ. Celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom a zrniečkami z polovice vanilkového lusku šľaháme mixérom na vysokých otáčkach, až kým nám nevzikne nadýchaná bledá pena. Do nej prilejeme olej a prešľaháme.

Na túto zmes teraz preosejeme múku a kypriaci prášok a len gumenou varechou ich dôkladne, ale zľahka zapracujeme tak, aby neostali hrudky, ale zmes ostala stále nadýchaná. Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (alebo obruče) s priemerom asi 20 cm, zľahka ňou pobúchame (dlaňou zospodu plechu), aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny. Korpus dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 25 minút. Po dopečení vyberieme korpus z rúry a necháme ho na mriežke vychladnúť.

Na plnku dáme do misy tvaroh, šľahačku a cukor a vyšľaháme ich do krémova. Potom prilejeme bazový sirup a zmes gumenou varechou dobre premiešame. Do misky so studenou vodou dáme plátky želatíny a necháme ich asi 10 minút napučať. Potom ich vyžmýkame, dáme do malého kastrólika, pridáme zo 2 lyžice tvarohovej zmesi a na slabom ohni miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Pozor, neprevárame!

Prepravnú a rozpustenú želatínu vlejeme do tvarohovej zmesi a dobre ju v nej rozmiešame. Dáme na chvíľu do chladu. Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na dve rovnaké časti. Spodnú časť vložíme na dno tortovej formy alebo obruče, na ňu teraz nalejeme pripravenú plnku a prikryjeme ju vrchným plátom korpusu. Teraz poputuje bazová torta do chladničky na pár hodín, aby plnka úplne stuhla.

Servírujeme ju posypanú práškovým cukrom a ozdobenú bazovými kvietkami.

Ďalšie bazové recepty

Tartaletky s bazovým krémom

Bazová nepečená torta

Môj bazový sirup

Kakaový koláč s bazovým krémom

Bazová torta s malinami

Staré dobré recepty

Ak máte radi recepty na mojej stránke, vedeli ste, že som napísala dve knihy plné tých najlepších receptových “evergreenov”. Moje knihy majú príznačný názov – Takmer zabudnuté recepty, pretože to, čo v nich nájdete sú recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Mnohé z nich si pamätáme ešte z minulosti, kedy ich piekli naše mamy, babky, dokonca aj prababky, ale akosi sme na ne pozabudli. Veď jasné, všetci máme chuť občas vyskúšať niečo nové. Ale viete čo? Ja sa aj tak najradšej vraciam k tomu, čo poznám, o čom viem, že mi chutilo a čo mi možno trochu pripomenie moje babky.

V každej z mojich kníh nájdete zbierku vyše 70 receptov na sladké a slané pečenie a iné dobroty hodné vyskúšania. Ak vás zaujíma bližšie, aké recepty v knihách sú, viac detailov nájdete na odkazoch nižšie:

Takmer zabudnuté recepty

Takmer zabudnuté recepty 2 – Klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne

 

Kúpte si moje knižky pre seba alebo pre niekoho, kto rád pečie ešte dnes. A ja vám ako darček pribalím zadarmo receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery, s ďalšími 12 overenými receptami s pomocou kvásku. 

recepty

Leave a Reply