Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny
Recept

Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny

Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. A kľudne sa neobmedzujme len vianocmi. Základom lineckých je totižto krehké cesto, ktoré sa výborne hodí na akékoľvek sušienky alebo keksíky či koláčiky. Dá sa dobre tvarovať, vaľkať, môžete z neho vykrajovať rôzne tvary, ktoré ozdobíte, alebo necháte len tak. Ak máte chuť trochu tvoriť, upečte si...

Punčový rez “punčák” obľúbený z cukrární
Recept

Punčový rez “punčák” obľúbený z cukrární

Punčový rez, laskonky, krémeše a iné dobroty sú pre nás symbolom socialistickej cukrárne. Na “punčák” sme museli dorásť, ako deti sme ho nemali rady, ako dospelé si na ňom rady pochutnáme. Tento konkrétny punčový rez sme poňali viac ovocne a menej rumovo, rum totižto môžete nahradiť napríklad malinovým sirupom.

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami
Recept

Kváskový chlieb z ražnej múky s ľanovými semiačkami

Kváskový chlieb je pre niekoho vášňou, pre niekoho nedosiahnuteľnou métou, pre nás sa stal bežnou súčasťou života, rutinou a tešíme sa z toho. Mnohí tí, ktorí kváskujú, nám dajú za pravdu. Príprava, miesenie a potom finálna vôňa kváskového chleba je odmenou samou o sebe. Nehovoriac o tom, že okrem najpôvodnejšej chuti domáceho chleba robíte aspoň...

Žĺtkové rezy alebo jarné orechové rezy
Recept

Žĺtkové rezy alebo jarné orechové rezy

Žĺtkové rezy zvykla piecť naša babka Pf., ktorú sme volali omama. Vnukov nás mala dosť, keď koláč napiekla, len sa tak po ňom zaprášilo. A potom som sa vydala a moja svokra mi posunula zošite receptov, ktorý jej zanechala jej svokra, čiže starká môjho manžela. A aj v starkinom zošite bol recept na jarné žĺtkové rezy....

Medové rezy podľa babkinho receptu
Recept

Medové rezy podľa babkinho receptu

Medové rezy sme ako deti jedávali u babky. Ona bola jediná, kto ich vedel najlepšie napiecť a hlavne jediná, komu sa s nimi chcelo babrať. Áno, priznávame, medové rezy vyžadujú trochu trpezlivosti. Treba si však uvedomiť jedno. Vaše úsilie bude odmenené vo forme jedného z najlepších zákuskov, aké si môžete doma napiecť. Tak sa do...

Medový krémeš, ktorému sa nedá odolať
Recept

Medový krémeš, ktorému sa nedá odolať

Medový krémeš je naša srdcovka. Keď sme sa kedysi dávnejšie stretávali s našou maminkou v piatok na kávičke, tak sme sa cestou stavili v obchode na krémeš. V piatok vždy dostali čerstvé zákusky z výbornej domácej cukrárne a medový krémeš bol naším favoritom. Jemné a mäkké medové cesto, potom veľa dobrej plnky, poctivej, žĺtkovej a...

Tvarohový koláč s marhuľami
Recept

Tvarohový koláč s marhuľami

Tvarohový koláč, o ktorom si práve čítate, je tak trochu spojením medzi klasickými stredoeurópskymi tvarohovými koláčmi – tvarožníkmi a americkým obľúbených cheescakom. Má však niečo navyše, schovanú vrstvu zo šťavnatých sladkokyslých marhúľ, ktorá ho robí jedinečným. Ak máte v mrazničke alebo medzi zaváraninami zabudnuté marhule z minulej sezóny, je najvyšší čas spracovať ich.

Makovník a orechovník ako vianočka
Recept

Makovník a orechovník ako vianočka

Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.

Laskonky  aj v bezlepkovej verzii
Recept

Laskonky aj v bezlepkovej verzii

Laskonky, jedna z najobľúbenejších cukrárenských klasík, delí ľudí na dva tábory. Na tých, ktorí majú radi arašidové laskonky a tých, ktorí majú radi kokosové. Iní neexistujú :-). My sme tábor prvý, najradšej máme arašidové laskonky s arašidovou plnkou. Presne také, o akých je tento recept. Čo tam po tvare, čo tam po tom, že nie...

Kardinálove rezy s jahodami a šľahačkou
Recept

Kardinálove rezy s jahodami a šľahačkou

Kardinálove rezy, veľmi obľúbený dezert našich susedov z Rakúska, sú nadýchaným dezertom, ktorý sa pôvodne robí v kávovej príchuti, nič nám ale nebráni tomu, aby sme ich napríklad nenapiekli ako jarný jahodový dezert. My ich zbožňujeme, takže sme ich vyskúšali aj v spomínanej kávovej verzii, aj ako malinové pokušenie, jahoda ostáva ale našim favoritom.