Kategória receptov: <span>Tradičné</span>

Home / Tradičné
Hruškové frgále s mrveničkou
Recept

Hruškové frgále s mrveničkou

Hruškové frgále sú skvelým kysnutým koláčom, ktoré sa hodia ako odmena ku koncu prázdnin. Ich základom je moje univerzálne sladké kysnuté cesto, ktoré naplníme jedinečnou hruškovou plnkou. Pravé valašské frgále sa plnia hruškovými povidlami -veľmi hustou hruškovou marmeládou, ktorá sa robí zo sušených hrušiek. Ja som ale pripravila verziu z čerstvých hrušiek. Tie nikdy tak...

Bavorské praclíky
Recept

Bavorské praclíky

Bavorské praclíky chutia najlepšie čerstvo napečené. Toto obľúbené pečivo sa pripravuje z jednoduchého bezvaječného kysnutého cesta, ktoré je tuhšie ako na iné druhy pečiva, aby odolalo teplému vodnému kúpeľu 😊. V pôvodnej receptúre sa surové praclíky namáčajú v lúhovom roztoku (3-5% roztok hydroxidu sodného, resp. lúhu sodného), ale ten bežne nezoženiete. Okrem toho je práca s ním nie úplne...

Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou
Recept

Kysnuté marhuľové koláče s posýpkou

Máme sezónu marhulí a ja som sa nevedela dočkať, kedy si upečiem tieto kysnuté marhuľové koláče s posýpkou. Nápad na ne si nosím v hlave už dlhšie, potrebovala som si však počkať na zrelé a sladké marhule. Základom týchto koláčikov je ysnuté cesto – tento univerzálny recept môžete využiť aj na iné dobroty. No a...

Bábovka na plech
Recept

Bábovka na plech

Na čo si spomeniete, keď sa povie bábovka? Možno na prázdninové leto u babky? Na raňajky so šálou kakaa pri rozprávke? Alebo na popoludňajšiu siestu, voňavú kávu a najobľúbenejší koláč slovenských domácností? Bábovka je klasika, ktorá sa nám nikdy nepreje. Ja som dnes na ňu dostala chuť, ale času bolo pomenej, tak som si prácu...

Škola pečenia – Punčový zákusok
Recept

Škola pečenia – Punčový zákusok

Vitajte v škole pečenia, dnes si upečieme super šťavnatý punčový zákusok. Presne taký, za aký ste hlasovali v mojej ankete na instagrame. Jeho základom bude nadýchané piškótové cesto. A aký by to bol punčák bez punčovej plnky? Ukážem vám, ako som robila jahodový punč, vďaka ktorému je tento zákusok neuveriteľne šťavnatý a ovocný. A ružový...

Moravské koláče bez kysnutia
Recept

Moravské koláče bez kysnutia

Mám pre vás dnes recept na moravské koláče bez kysnutia. Lebo keď je vonku tak pekne, človeku sa ani nechce veľmi doma pri rúre čas tráviť, že? A vtedy sa oplatí niekedy vziať overený recept, trochu si ho zjednodušiť a pripraviť si jeho praktickejšiu verziu, ktorej príprava nám zaberie menej času.

Škola pečenia – Metrový koláč
Recept

Škola pečenia – Metrový koláč

Keď sme bývali s rodičmi, naša maminka piekla na Veľkú noc alebo aj v iné sviatočné dni metrový koláč. Dodnes je preto pre mňa symbolom jarných sviatkov. Aj tentoraz som ho napiekla a o náš rodinný recept sa s vami rada podelím. Poďte si pozrieť ďalšiu časť môjho seriálu Škola pečenia, ktorý pripravujem s partnermi...

Škola pečenia – bratislavské rožky
Recept

Škola pečenia – bratislavské rožky

V dnešnej škole pečenia som pre vás pripravila návod, ako si upiecť tradičné bratislavské rožky. Ich história siaha až do 16.storočia. Boli pýchou prešporských pekárov a ich chýr sa rozšíril počas obdobia monarchie aj do maďarskej a rakúskej časti. Preto sa dnes často stretneme aj s názvom “beigel, bajgli” (z nemeckého Beugel – oblúk) alebo...

Fánky
Recept

Fánky

Fánky sú síce typickým fašiangovým jedlom – aspoň v našej rodine. Podľa tohto receptu robievala fánky naša babka. A potom aj naša maminka a naša krstná. V jej kuchyni, na sporáku s veľkou platňou, v ktorom sa kúrilo drevom. Vždy zamiesila minimálne dvojitú dávku, lebo jedna bola pre našu rodinu málo. Vyskúšajte aj vy náš...